Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Az ismeretlen tea eredete


Pár nap múlva ledobjuk régi ruhánkat és főnixként újjászületve sok új fukcióval várjuk vendégeinket. 


Addig minden nap játék.


Itt a második. van egy tea, aminek nem tudjuk a nevét, mi lehet az? Csak a tea keletkezésének történetét ismerjük és azt, hogy hasonlít valamire. Egy virágra.


Flower


A tea amiről nem tudjuk mi a neve, de Önök majd segítenek kitalálni, valószínűleg a XIX. sz. közepén született egy Minnan vidéki városban a környék oolong teáinak keresztezésével.  A helyi megszokott teáktól  némileg eltérő, hosszúkás levelű teát enyhén fermentálják, majd röviden besütik.

A felöntött tea aranyos, sárgászöld színű, illatos, puha levelű, nagy polifenol tartalmú.  Különös, más teáktól eltérő illata miatt egy virághoz hasonlítják.


A teának két eredetlegendája is van. Az egyik szerint egy fiatal lány  Zi Qin  egy Wang Xiping nevű férfihoz ment feleségül. Az esküvő után egy hónappal meglátogatták a férfi szüleit. Ez a látogatás a "pár hónap múlva" nevű helyi szokás keretében történt, ilyenkor a szülők egy zöld selyemövet ajándékoztak az ifjú feleségnek, ezzel kívánva neki termékeny, áldásos életet, és sikeres családalapítást.  Wang nagymama még ettől is tovább ment, mivel Wang nagypapa hozzánk hasonlóan szenvedélyesen szerette a teát, maga is művelt és készített teákat, ezért a kert sarkában álló teafácskákból hármat kiásott, átkötözte a gyökerét egy vörös szalaggal és a fiataloknak adta, legyen nekik sok teájuk is. El is ültették otthon a fiatalok a fácskákat annak rendje és módja szerint, és lám, alig két évvel később a fácskák olyannyira megerősödtek, virágoztak és annyi levelet hajtottak hogy ifj. Wang elérkezettenk látta az időt egy kis tea készítésére. A helyi Kínában korainak számító teaszedési szokások szerint tavaszünnep környékén kíméletesen leszedte a fácskák leveleit és sodorni kezdte a  konyhában, amit abban a pillanatban fantasztikus intenzív, édes osmanthusra emlékeztető virágillat öntött el. Az elkészített tea erős, sárga öntetű különlegesen finom ital volt. A szomszédok hamar megneszelték, hogy Wangéknak különleges teájuk van hajtásokat kértek belőle és hamar elindult a versengés közöttük a minél jobb tea készítésére. A tea anyafája, aminek 10 cm vastag törzse volt és magasra nőtt, állítólag a hatvanas években is élt még , mígnem egy átültetési kísérlet következtében 1967-ben elpusztult, A tea, amit viszont egy virágról neveztek el, ma is létezik, virágzik és sokan szeretik.A másik történetet majd legközelebb mesélem el.


Mi tehát a tea neve?


Flower


Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte