Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Yang Yongliang - Fantom tájképek teához


Ködben úszó város
 
Yang Yongliang: Ködös város 42x190cm
 
Ide jutottunk. A képzőművészet kínai kézikönyve óta majd 2000 év telt el, abban arról írtak, hogyan kell áttenni a papírra a kép lelkét, a másolás különféle technikáival.  Yang Yongliang képei minden tekintetben megfelelnek ezeknek a szabályoknak. Ember alig fordul elő a képeken, tájak, hegyek, ködbe vesző láthatár, magányos fák a hegyek alján. Bármelyiket kiválaszthatnánk egy teaszertartásra, mint a harmónia, költészet és egyensúly szép mintáját. De hopp az a fa a hegy alján nem fa. Tűszerű, éles és huzalok lógnak róla, daru az, fémből épületeket épít, mit épületeket, hisz maga a hegy is roppant, monstrum, mérnöki erekció, ember rittyentette szörnyedmény. A hegy oldalát nem fenyők népesítik be közöttük szarvasokkal, hanem távvezeték oszlopok. Fantazmagória tehát, fantom tájkép, futurisztikus fotókollázs. Vagy mégse. Világszerte mégse. Nem árt ha körülnézel, amikor kilépsz, mi is vesz körül. 1000 éve a ködbe vesző városok, és templomok  a spiritualitás koncentrált erejű festményei voltak, most a technika köhög át a ködön, az se köd már, hanem szmog. Érdemes közelebb menni a képekhez, amelyek valóságos mérete sem engedi meg, hogy átfussunk a részletek fölött. A történelmi hagyományokat követve némelyik tekercs 10 méter hosszú is lehet. Elképesztő részletességgel és aprólékossággal összeállított képtelenségekből álló képek, fekete fehér fotódarabkákból kollázsolt tájképek. (Lásd lentebb a képek között)

 
Yang Yongliang
 
Yang Yilong munkássága más, hasonló erejű és töltetű műveket is kínál. Ugyanebbe a vonalba illeszkedik az embernagyságú installációja, a "hamvadó cigarettavég", aminek hamuja ugyanilyen részletes fekete-fehér fotókollázsból áll össze. Egyik kiállításán egy 6 méter hosszú sárkány mászik le a falról, a híres Song dinasztiában született "kilenc sárkány tekercs" sárkányát szoborba öntve és feltámasztva. Kínában minden sárkány, még jobban, mint a hajdú, vagy a cívis sziklává merevedett toposza az Alföldön. De ez a sárkány különbözik az örökkévalóság, a termékenység intelligens állataitól. Cementből öntött, cementté merevedett szörny, élettelen kihunyt szemű emlék. 
 
Yang Yongliang
 
Ha teát készítünk, két dolog sose hiányozhat (a teán kívül) virág és egy kép. A virág mindig helyi és évszakos, sose vedd virágárusnál. A kép nagy jelentőségű, az egyetlen képes, írott jelet is tartalmazó üzenet.

Mai teaszertartáshoz kitűnőek ezek a mai képek.
Ide jutottunk és még mi mindenhez fogunk hozzászokni!
Képek lentebb a mellékletben.
 
A művész weblapja itt  található  http://www.yangyongliang.com/
 
 
 
 Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte