Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Írjon ön is vendégkönyvünkbe!





Eddigi bejegyzések


Kertész Zsolt | 2014.01.25 00:46

Tisztlet Teaház! Oldalukon megrendelt terméket személyesen át lehet venni az üzletükben? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel Kertész Zsolt



Dr Molnár Péter | 2013.03.31 03:55

Érdeklődőm, hogy mikor lehet újra kapni a Kamjove gyorsteázó eszközöket? Kérek szépen e-mail-ben értesítést, ha újra lesz készleten! Üdvözlettel: Dr Molnár Péter.   Kedves Péter, hamarosan,,,,  Köszönettel   D



FP | 2013.03.10 11:10

Tisztelt Teamester, köszönöm válaszát kérdésemre. Sokáig gondolkodtam, hogy magánlevélben válaszoljak-e vagy e helyütt, mivel azonban a téma nem személyes, sőt sokak érdeklődésére tarthat számot, a vendégkönyv mellett döntöttem. Azt hiszem, talán félreérthetően fogalmaztam a "chado" kapcsán, ugyanis nem ennek gyakorlatára gondoltam, hanem elméletére. Milyen kapcsolatban álla buddhizmussal, a sintóval, esetleg a taoizmussal, milyen jelentést hordoznak az egyes gesztusok és rítusok a teaszertartás menetében, nos, ehhez kerestem volna internetes forrásokat, olyasmit, mint az általam jelzett forrás. Az érdekel tehát, hogy miként lesz ez "út", mert a shakuhachi kapcsán ezt már értem: a shakuhachi játék alapvetően nem művészet, hanem meditáció. Hogyan válik meditációvá a teaszertartás? S még egy megjegyzés. Szeretném megmutatni meddig lehet eljutni nem hagyományos úton (vagyis internetes forrásokra támaszkodva) a shakuhachi játékban. Kérem, hallgassa meg, így szólaltatom meg a saját magam készítette hangszert (a zenét az alább található linkre kattintva lehet meghallgatni). A fúvós meditációhoz (suizen, ez a haluhachi "útja") ez még bőven sok is, mivel az jóval egyszerűbb technikával is gyakorolható s nem is külső fülnek szól. https://soundcloud.com/efpe-1/sets/shakuhachi-fp-20130302 Figyelmét megköszönve, üdvözlettel FP

 

***

 

Kedves Péter, már csak kis idő, hogy eltűnjön címlapunkról "a teamester", aminek mi sose neveznénk magunkat.   Azt, hogy mi mikor válik meditációvá akár a zene, vagy a tea, azt Ön is nagyon jól tudja, hogy csak a pillanatban lehet megmondani, (akkor pedig már nem érdemes "mondani". A tea minden egyes pillanatban más. Meghatározza a tea klónja, az ültetvény fekvése a tea szedésének ideje, a leszedett levél milyensége, az abból, a hagyomány vagy éppen az új technikák révén előállított termék és aztán az asztalunkon újra, mindenki kezében minden egyes felöntés más. A tea maga a minden pillanatban történő (a szubjaketumra és objektumra egyaránt érvényes) változás. Ezért került olyan familiáris viszonyba a buddhizmussal és a taoval. A shakuhachi kicsit más. A játék ugyan tartalmazza ezt a folyamatos bizonytalanságot és a rendre való kitartó törekvést, de mivel itt zene is megszólal -ami a tea elvont előadásához képest mindenki számára könnyebben érthető - ez a zene stílusában és szerkezetében is a transzcendenssel való érintkezés lehetőségét, az elmerülést közvetíti.  A játékos számára  és a teakészítő számára is természetesen van esélye annak, hogy felvillanjon, adódjon meditációs élmény. A passzív fél  (a teát figyelő és a zenét hallgató) számára a meditáció más szinten jelentkezik, én inkább a jóga egy pontra koncentráló meditációs élményének nevezném, ami korántsem igényel akkora erőfeszítést, mint a tea elkészítése a fuvola kordában tartása, vagy maga a zen.

 

Köszönettel és minden jót 

 

D



FP | 2013.02.15 14:35

Tisztelt Cím! Érdekelne a "tea útja". Rendeznek japán teaszertartás bemutatót? Főként az érdekelne, hogy miként működik a tea mint "do", vagyis a "chado". Tudnak esetleg valamilyen internetes forrásról, ahonnan meríteni lehetne ezzel kapcsolatban? A shakuhachi, a fúvós meditáció, a "suizen" kapcsán utalást találtam a "chado"-ra is itt: http://zentely.blogspot.hu/2012/09/9b-ecset.html Ilyesmit tudnának ajánlani a teával kapcsolatban? Köszönettel, F.Péter

 

 

Kedves Péter, internetről (beleértve önmagunkat is) nem lehet chadot tanulni. Shakuhachit sem. Szívesen segítek, írjon levelet (teautja@teautja.hu)



Kertész Zsolt | 2013.02.15 14:27

Tisztelt Tea Ház! Az oldalukon megrendelt terméket személyesen is át lehet venni? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel Kertész Zsolt

 

Kedves Zsolt, Debrecenben tudja átvenni.



Grasshopper | 2012.10.25 10:57

Érdeklődni szeretnék, hogy magyaroszágon tudok- e valahol kamjove vízforralót beszerezni, és ha igen, hol?Mivel nem találtam semmilyen más elárhetőséget, ezért írtam ide, hátha tud valaki segíteni.Köszönöm. D.D



Teaszerető | 2012.10.04 01:29

Én a viszontagságok ellenére is rendületlenül költöm itt(is) a pénzem. Jó néhány oolongot kipróbáltam és azt kell mondanom, hogy a jelenlegi taiwani Dong Fan Mei Ren, az valami brutálisan jó eresztés! Remélem nem veszik meg előlem...



Lengyel Istvánné | 2012.01.30 14:31

Kedves Teamester! 640,- Ft-ért vettem ma Oolong teát. 20x 2g filterezve. Kicsit drágállottam, gondoltam, utána nézek, " mit tud", így kerültem az Önök csodaszép honlapjára. Amikor az itt feltüntetett árakat böngésztem, elámultam: akkor én mit vettem, mi lehet a filterekben? Önök szerint mi?



B. Zsófia | 2011.10.26 17:21

2008. februárjában Önöknél volt a 2. randevúnk a párommal. :) Csodás helyszín és élmény volt, azóta is azt emlegetjük. Hamarosan visszatérünk Önökhöz nosztalgiázni kicsit. Életemben nem ittam még olyan finom teát, mint akkor (rózsatea volt). Köszönöm, hogy Önök által (is) egy nagyon szép emléket őrzök!



Nagy Cecília | 2011.08.19 02:23

Egy ideje már foglalkozom a teakultúrával, teázással és magával a teákkal is. Igaz itthon nem lehet keleti teacserjéket beszerezni - vagy csak én nem tudok róla -, de a kertünkben előszeretettel nevelgetek hazai gyógyteákat. Pár hónapja foglalkoztat néhány kérdés, amire eddig teaházról teaházra járva nem találtam meg a választ. Egyik kedvencem a rózsatea, de egyébként is szeretem a rózsa látványát, illatát ezért a kertünkben is van, és felvetődtek bennem a kérdések, hogy: Vajon a tearózsát miért éppen tearózsának hívják? Talán azért mert lehet belőle teát készíteni vagy teakeverékbe rakni? Vagy minden rózsából lehet teát készíteni? Esetleg épp hogy nem lehet, mert mérgező lehet a rózsaszirom? Már interneten is próbáltam rákeresni, de semmit nem találtam, és kísérletezgetni eddig nem nagyon mertem, mert ha megiszom és mérgező, az nem lenne túl szerencsés. A segítségeteket szeretném kérni, a kérdésem megválaszolására! Előre is nagyon köszönöm!

 

Kedves Cecília!

 

Köszönjük látogatását weblapunkon.

A tea eredendő ízesítő és kísérőnövényei a gyömbér, a krizantém, a peóni rózsa, a citrusok közül a kínai narancs, majd bergamott, végül a rózsa és a Ming dinasztiától kezdve a jázmin. A XIX századtól terjedtek el Kína szerte a nálunk virágzó tea néven elhíresült dekorált teák. Minden hozzáadott ízesítés eredendően természetes és a tea baktériumölő képességét növelte. Mára ezeket sajnos felváltották az ilyen-olyan eredetű aromák. A tea gyógyszerként való alkalmazásával függ össze minden tea ízesítés természetesen a hagyományos kínai medicina és az öt elem tana figyelembevételével.  A teához adott rózsa legtöbbször a  ROSA CENTIFOLIA L. (százlevelű rózsa)  és a  ROSA GALLICA (parlagi rózsa), továbbá a ROSA DAMASCENA mindegyik feltehetően közel-keleti eredetű. Ezek közül a Damascena a leginkább illatos, az első kettő inkább dekorációs céllal kerül a teára. Mindhárom rózsafaj gazdag illóolajokban és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő kezelésekre használható, csakúgy, mint maga a tea.

 

Kínaiul a virággal díszített teákat  Hua Cha  néven nevezzük, a rózsával kevert a Mei Gui Hua Cha. Használjuk zöld teákon, de legismertebb az itthon rózsateának nevezett Mei Gui Hong Cha 玫瑰红茶, azaz Rózsa Congou, ami egy rózsával vagy rózsaaromával díszített Anhuiból származó fekete tea.

 

Rózsabimbót ROSA CENTIFOLIA L. teaházunkban is be lehet szerezni.  Teacserjét 25 -30 EUR körüli áron lehet behozni Észak Olaszországból, vagy Luccából.

 

Üdvözlettel

 

 

teautja



Czibere Sándor | 2011.07.20 00:02

Az oldalt böngészve elhatároztam, hogy mindenképp elfogok ide látogatni. De van egy problémám. Nem nagy, nem komoly, de ha belegondolok, roppant kellemetlen. Tegyük fel, hogy van egy pizzéria. Tudjátok, olyan negyedosztályú, ahol napközben felest is lehet kapni, este meg diszkóként üzemel. Egy ilyen hely esetében is közhelyesnek és kínosnak érezném a " Carpe Diem" elnevezést. Aki nem tudná, annak elmondom: elmúltak már a 90-es évek! Az is lehet, hogy mindez csak humor. Ha így van, akkor megnyugodtam, hogy emberünk nem vesztette el teljesen a stílusérzékét.( Egy keleti filozófia is állhat a háttérben. Egy szint után már nehéz tisztán látni) Egy ilyen otromba elnevezésre mást nem is lehet válaszolni: " Ut desint vires, tamen est laudanda voluntas. "



Czéh Csaba | 2011.07.06 21:53

Csak gratulálni tudok! Ha minden oldal csak fele ilyen jó lenne mint ez, már akkor is elégedettek lehetnénk. Itt minden van ami teával kapcsolatos: filmek, leírások, képek, termékek..... Napok kellenek a teljes tartalom áttekintéséhez. Az oldal szerkesztője érti a dolgát :) Még egyszer Gratulálok! Üdv Csabi



peter hajnoczy | 2011.06.05 00:21

Az hogy mindenkit letegeznek az már egy szar sztori,így nehéz lesz azt a sok jót amit itt olvasok átsugározni ezzel a mentalitással vagy önöknél foghíjas forgalmi időbe végre ránk találnak a teraszon " jé vendég " utána a kedves kolléga még egy jó cigit is elfújt ott a társaságunkba a szomszéd asztalnál, jó hogy nem joint volt mert akkor ezt a levelet már máshova írom de igy is ezután a sztori után csak azt látom hogy a fej nem tudja hogy mit csinál a kar " vagy inkább a farok" vagy eztea cigi fanta? az új irány?"



Viszketh Tamás | 2010.11.11 00:00

Kedvenc teaház. Figyelemre méltó hozzáértés és magával ragadó atmoszféra és különlegesen teák. Zseniális! Személy szerint szeretek növényekkel foglalkozni és még ha az éghajlat nem is a legmegfelelőbb, szívesen nevelgetnék egy jó adottságú teacserjét. Van arra lehetőség, hogy magot vagy növényt beszerezzek nálatok? Esetleg információt egy lehetséges forrásról?



Moskovits Imre | 2010.06.23 23:10

Gyönyörű és tartalmas az oldal, a fényképek meg egyszerűen káprázatosak! Amikor az oldalt böngészem, néhány perc múlva "kényszerem" támad egy finom teát készíteni. Néhány évvel ezelőtt Nanking-ban fertőződtem meg a tea szeretetével, azóta itthon csak mindenféle német teákat sikerült beszereznem, melyek legtöbbször csalódást, hiányérzetet hagytak maguk után. Sajnos csak néhány hete találtam rá a Carpe Diem-re, pedig már minden reményem odaveszett, hogy újra ihatok a kínai csodákból. Sok sikert kívánok!



Pintér Tomi | 2010.06.23 23:09

Nagyon jó az oldal! Ha lehetne javasolni!....sok-sok tea ismertetőt!,....főleg puerht:) Én már voltam személyesen is a teaházban, nagyon színvonalas!



Zsófia | 2010.06.02 15:15

szemem-szám tátva maradt a honlaptól... idejöttem megnézni, hogy van-e koffein a pu'erh teában, és tessék, tervezhetem az utat Debrecenbe :) Sok sikert, gratulálok!



zsolt | 2010.06.02 15:15

szuper az új oldal :)



 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte