Mushu Mushi, meddig mushi?
 |
|
A senchát, a gőzölt, sodort zöld teát Japánban először 1738-ban alkalmazták és találták fel, ez volt a 普通 蒸し 煎茶 Futsu mushi sencha. Csupán a XX. század ötvenes évei óta létezik a Fukamushi sencha 深 蒸し 煎茶, ami azt jelenti mélyen gözölt sencha. A normál senchát összesen 30-40 másodpercig gőzölik, a fukamusit is, de nem csak egyszer, hanem a sodrási fázisok közben többször is. Ennek eredményeként a tea színe sötétebbé válik, a levelek gyakran töredezettek, porszerű, alacsony minőséget sugalló teát adva. Az öntet iszapos, smaragdzöld, egyszerre édes és fanyar, átható és hosszú ízű. A fukamushi gyártási mód a hagyományosan senchára építkező teaültetvények teája, a fősodortól eltrérő ízt kínálva a vevőknek. Kagoshima és Shizuoka "kézműves" teái mellet mindig van kabusecha (árnyékolt sencha), ezeket szemérmes eufemizmussal jikagise gyokurónak is hívják, és van fukamushi, azaz mélyen gőzölt tea. Ujiban nem szokás fukamushit gyártani, mert van nekik saját erős íztű senchájuk, amihez más fajtákat használnak, de vannak termelők, akik érdekességként a vevők kényeztetésére tartják. A mély, vagy tartós gőzölési módszert csak bizonyos tea fajtákon, pl Asatsuyu, Saemidori, Tsuyu Hikari stb. lehet használni. Tovább finomítható az íz mélysége a szokásosnál erőteljesebb végső beszárítással. Később elterjedt a fukamushi ellentéteként nem Futsu mushi (ami azt jelenti normál gőzölésű), hanem Asamushi sencháról beszélni 浅 蒸し 煎茶, ami azt jelenti sekély (e kéj). Csakhogy ez a sekély, mint jelző meglehetősen veszélyes képzeteket gerjeszthet a fogyasztó fejében, ezért a Kansai teaverseny teamesterei már jó évtizede hivatalosan is visszatértek a Futsumushi sencha megnevezéshez. A normál az normál, azt nem lehet eltéveszteni, a mély meg mély. Létezik persze a normálnál hosszabb és mégse mély gőzölés, ami kb 1 percig tart, ezt chu-mushi" 中 蒸し teának hívják, de hát ki bírja ezt megjegyezni?
A fukamushi nagyon népszerű. A szokásos vegetális, füves parfümös illatnál jóval többet szállít, amiről a vásárló könnyen gyors és relevánsnak hitt ítéletet mondhat. A fukamushi a koncentrált erő ígérete, és kölcsönzése. Kiemeli a tea aminosavjait és gallát típusú katechinjeit, roncsolja a flavonoidokat. Ettől van, hogy fanyarsága gyönyörködtető, mondhatni kellemes. A maradék keserű maradék öröme. Erre a termelő megörül és megszületnek a mélyebbnél is mélyebben gőzölt senchák, van mosmár olyan is, amit 2 percnél is tovább gőzölnek és ezt erényként tüntetik fel a tea leírásakor. Hmmm.
|
|
 |
|
De miért született a fukamushi sencha, mi értelme van ennek a mára sztárrá, egyes vidékeken egyedülállóvá vált teának? Mint minden siker, ez is egy másik siker halálából jött létre. Az ötvenes években Japán teaiparának legnagyobb részét a fekete tea gyártás adta, ennek örömére született Shizuoka sok szép tea dombja, és Ise végtelen teamezői. A szokás ezeken a nagyipari teagyártó színtereken, különösen pedig Makinoharában 牧 之 原, Shizuoka déli részén úgy alakult, hogy az első szedést japán zöld teának gyártották és adták el, főleg belföldön, a második szedést, ami már kora nyári, magas poilfenol tartalmú tea volt (ilyen a fagytűrő yabukita is, ugye valamit, valamiért) pedig fekete teaként gyártották le és szinte teljesen exportra ment. Ez az az időszak, amikor a japánok még csak éppen hozzáláttak bájos ügyetlenséggel az amerikai autók másolásához. Ugyanarról az ültetvényről tehát az első zöld a második fekete. Azért ez elég merész.
A hetvenes években liberalizálták a teapiacot (és még sokminden mást is, és persze erről is az amerikaiak tehettek, oda mehettek az autók és egyéb cikkek, szabad áramlást kértek a másik irányba is) ami egészen gyorsan a japán fekete tea piacának összeomlásához és szinte teljes eltűnéséhez vezetett. Ami maradt nagyon jó, itt írtunk róla egyszer, ma is szívesen emlékezünk rá. Mit kezdhettek már most a shizuokai és kyushui teatermelők a számukra is nehezen emészthető, zöld teaként borzasztóan erős, fanyar második szedéssel? Addig addig kísérleteztek, gőzölgették, amíg elviselhető tea nem vált belőle. És íme az így nyert tea gyorsabb felöntésekkel, erős, de elviselhető ízt adott, porosabb küllemű, de lágyabb ízű volt. Ezt a teát azóta sem nézik semmibe Ujiban (van nekik saját erős ízű organikus senchájuk), utálják Kansaiban, és persze imádták és imádják mindenhol, ahol termelik, de főleg a mocsaras Kantoban, ahol posványos vizük ízét feledtette a fukamushi.
A legnagyobb karriert kétségkívül nyugaton járta be a fukamushi sencha tea, ahol szeretik az ismeretlenből egyből a legerősebbet keresni, hogy onnan haladjanak aztán (ha visszatérnek egyáltalán) a normális felé. A fukamushi tehát egy módszer, egy divat, egy tendencia és egy tea. Teáról és halottról pedig csak igazat szabad mondani, rosszat sosem.
|
|
 |
|
Ez itt egy mélyen gőzölt (fukamushi) sencha, ami shincha, mert az első szedésből származik és még május végén be is mutatják Shizuokából. Nem igazán látom értelmét, miért kell az első szedésű teát átroncsolni a mélyen gőzölt teák világába, egyetlen magyarázat rá a piac igénye lehet. Mindenesetre finom az illata. Teljesen töredezett, felismerhetetlen, egy két szár, levéldarab azonosítható.
|
|

|
|
Az első felöntés tiszta, könnyed megjelenésű, vegetális illatú. Az íz ehhez képest enyhe fanyarsággal tárul, kevesebb, de felismerhető édességgel. |
|
 |
|
A második felöntéstől a tea elkezd mélyülni, iszapos zöldesságra, aztán mélyzöld, aztán egészen sötétzöld öntetig. Az ízből tűnik a fanyarság, egyre.... zöldebb. A sornak erről, a fogyasztói végéről nézve ez egy érdekes tea. Egy tea sok a piacon található tea között. A Shizuoka hívek örülhetnek. Lesz most nálunk nagy Japán bejárás, Kagoshimától Iséig mindenféle teát bemutatunk. Milyen emléke marad a kóstolások végén ennek a shizuokai shincha senchának nem tudom, ez egy kellemes, jó beszélgetés volt. A másik oldalról (nem a fogyasztó, hanem a termelő oldaláról) szemlélve el sem tudom képzelni, mi kell ahhoz, hogy az ember ebbe az irányba terelje szépséges tavaszi első szedésű rügyteáját, míg meg nem nyomja a gépen a nagy, zöld start gombot. |
|
 |
|
A tea megvásárolható itt. |
|
Hozzászólások
|
|