Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Mi a Pu'erh tea?

           Pu’erh  puerh ideogramm     A bőséges élelem földje

A pu'erh tea egy viszonylag jól körülhatárolható földrajzi terület tradicionális terméke, a területen őshonos fákról, szubtrópusi esőerdőből származó, természetesen és mesterségesen érlelt tea.  A tea termőterülete elsősorban  Délnyugat-Kína Yunnan tartományánal déli, Vietnámmal, Laosszal és Myanmarral határos része, de ilyen néven nevezhetik a Yunnantól keletre található Guangxi és Guangdong tartomány, továbbá Észak-Vietnam, Myanmar és Laosz északi területeinek bizonyos teáit is. A puerh eredeti területe közelebbről Yunnan déli része, Xishuangbanna autonóm tartomány és az azon túlnyúló Hat Híres Teahegység vidéke. Ezeknek a hatalmas területeknek a teáit összefoglalóan Pu-erh, (puerh, pu'er. pu'erh, vagy helytelenül pu ehr) néven nevezik, attól függetlenül, hogy a terület mely részéről származnak. De honnan a név és mit takar?

 

puer tea fa a teaerdőben

                     Fotó: cptx


  Bár a puerh tea Puerh városáról kapta a nevét, a város nem szülővárosa és semmilyen formában sem eredeti lelőhelye ennek a teának. Puerh kényszerű kereskedelmi központja volt a Tibet, Myanmar, India, és Szecsuán felé áramló évezredes árucserének. Ezeknek a területeknek élénken lüktető összekötő ütőere volt a Régi Tea Lovas Út és ennek az útnak volt a yunnani eredetű árucikekeket betöltő és szétosztó központja Pu'erh városa. Puerh járásban és városában semmiféle teatermelés nem folyt, ez a szerep a kissé délre fekvő Simao városának jutott, amit a nagyobb zavar kedvéért 2007 áprilisától Puerh névre kereszteltek. A régi Puerh városhoz közel eső területek földművesei a városban értékesítették sok más mezőgazdasági termékük mellett a teát is. A HAt Híres teahegység eredeti teáinak híre és minősége lassan összemosódott a város nevével, a név minőségi jelzővé vált. A XVIII-XIX.század fordulóján a puerh nagy hírre tett szert ereje és íze révén.  A növekvő keresletet egyre nehezebben látta el a terület, új és még újabb területek kapcsolódtak be a termelésbe.

  A puerh ekkor vált egyfajta címkévé, igazolásává annak, hogy a megvételre kínált tea igazi puerh tea, azaz őseredeti hegyi tea, olyan, mint amilyet Pu'erh városában szoktak árulni. Mára a pu'erh egyrészt egy külön teakategória, egy legújabbkori teafeldolgozási mód, másrészt a yunnani mérésügyi Hivatal 2003-ban született, majd 2006-ban pontosított állásfoglalása szerint:


"A puer tea Yunnan tartomány különleges terméke.  Saját gyártástechnológiai eljárást követve napon szárított, nagylevelű, Yunnani teafajtából készítik, a tea eredetét és fajtajellegét őrző ültetvényekről. A puerh teát két további kategóriába oszthatjuk, a fernentálatlan, zöld, angolul raw, közkeletű nevén sheng puer teákra és az emberi felügyelet mellett fermentált és mesterségesen érlelt sötét (ripe), azaz shu puerh teára." 


Ez a meghatározás több sebből vérzik, de arra mindenesetre elég, hogy elinduljunk egy úton a távoli, híres teahegységek felé.

 

  A puerh tea, mint biológiai faj
Tea bíbor rügyekkel
  Teaerdő
  A híres teahegységek

                                                                                               

            
  Kezdetnek egy  nem túl jó minsőégű, de feliratozott és összefoglaló igénnyel
készült rövidfilm
   
   

tea mag a vad teafán

                                                          Fotó: Carpe Diem


Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte