Mengding Ganlu
A mengdingi teák nagyon jó minőséget, egyedi ízt, régmúltból táplálkozó tradíciót jelentenek. |
A Mengding hegy Ganlu nevű teája sokszoros jelentésű, ezzel kmapcsolatosan figyelmükbe ajánljuk az édes teáról szóló cikkünket. |
A mengdingi teákról készített videónkat itt találja. |
|
|
Meng Ding Gan Lou - édes harmatcsepp a ködös hegycsúcsról
méng:elborított, eltakart, ködös ding: csúcs, hegycsúcs, hegytető. gŕn: valami a szájban: kou, édes lu: csepp, harmatcsepp, aromás ital |
|
 |
Szecsuáni teákhoz egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Szecsuán nem igazán van rászorulva az európai, vagy amerikai exportra. Az organikus teákat termő szecsuáni teaterületek korlátozott termőképességűek. A Meng Ding hegy (É.sz. 29°58'11.71" k.h. 102°52'42.52" ) és környékének, Szecsuán fő teatermő területének éves teatermése nem éri el a 60.000 tonnát, beleértve a második és harmadik szedés teáit is. A Meng Ding Szecsuán délnyugati részén található hegy, ahol magashegyi, szinte kizárólag organikus teákat termesztenek.

Az állandóan ködös hegy csupán tizenöt kilométer hosszan nyúlik el, kb 120 km-re Délnyugatra Chengdutól, légvonalban kb. 40 kilométerre északnyugatra Emeitől, a Mingshan kerület székhelye Ya'an város fölött. A MengDing a klasszikus kínai teavidékek legnyugatabbra eső területe , továbbhaladva elveszünk a Transzhimalája, és Tibetet övező magashegységek között. Mikroklímáját az Emei hegyéhez hasonlóan jelentősen befolyásolja a szecsuáni fennsíkról a hegyek felé felszálló légtömegek által szállított soha meg nem szűnő csapadék, pára és köd. Itt ontja tartalmát a földre a ?nyugat-szecsuáni égi tölcsér?. Az itt termelt teák 742 óta kötelezően beszolgáltatandó teák voltak, kereskedelmi forgalomba egyáltalán nem kerülhettek. Ez persze tönkre is tette volna a helyi teaművelést, így a kínai teák közül egyedüliként a maguk a mengdingi tekartek is császári tulajdonban maradtak a Tang dinasztiától egészen 1300 éven át a Qing dinasztia végéig. A néphagyomány úgy tartja, hogyha a legjobb teát akarjuk megkóstolni, akkor a teát a Mengding-hegyről kell beszerezni, vizet hozzá pedig Zhenjiang Zhongling-forrásából vegyünk, felölelve ezzel a teljes kínai teahagyományt nyugattól, keletig.
A Császári kert nevű teakert 1186 óta működik és hagyományosan hét fajta zöldteát termeszt, a következő szortimentekben:
- Édes harmatcsepp (Ganlu) 蒙顶甘露 , zöld tea;
- Sziklavirág: (Shiya) , sárga tea
- Sárga hajtás: (Huangya) 黄芽 sárga tea;
- Örök tavasz ezüstlevél (wanchun Yinye) yinnye zöld tea;
- Rizshajtás ( Miya) zöld tea;
- Cui Zhu (jádezöld bambusz) zöld tea;
- Mao feng (havas csúcs) zöld tea;
- de ismert mengdingi teák a
- Xue Hua 雪花, hópehely,
- a Si Bei Xiang 四杯香 (négy csésze)
- és a szokásos kínai osztályozásnak megfelelő teák (Cui Yu, Mao Feng, stb...)
|
|
|
|
 |
Az épület, ami egykoron a Tea és Ló kereskedelemmel foglalkozó részlegnek adott otthont, a hegy lábánál található. A teatermesztést, beszolgáltatást ellenőrző részleget 1074-ben alapították és nagy szerepe volt a Tibet felé zajló kereskedelemben.
A hely szelleméhez híven a Meng Ding teák eredete a buddhizmushoz kötődik, egy, a legenda szerint Pu Hui, más források szerint Wu Lizhen nevű buddhista szerzeteshez, aki a Nyugati Tang dinasztia elején (24-206) i.sz. 53-ban hét teafácskát ültetett el a Menghan hegy kolostorának kertjében. A fákról szedett teáról az a hír járta, hogy sokféle betegségre gyógyírként hat és meghosszabbítja az életet. Így lett a szecsuáni Meng Ding tea a Halhatatlanság teája (? ? - Xian Cha), minden más teát csak ehhez képest határoztak meg és neveztek úgy, hogy ?a másik?. A Meng Dingről származó teák voltak a szecsuáni teatermesztés legkorábbi gyermekei. A Tang dinasztiától kezdődően beszolgáltatandó teként bukkannak fel az adóíveken a kora tavaszi Meng Ding teák, sőt Fő Teaként hivatkoznak rá. Az ős fákról mindmáig szedett, immár 2000 éves teát ma isteni teaként szedik és ízlelik.A Gan Lu voltaképpen egy szecsuáni Bi lou Chun, egy erősen sodrott fehér - világoszöld színű, organikus rügytea, édes, világos, sárgászöld öntettel. A ködös hegy édes harmatcseppe a meng dingi teák legmagasabb minőségi fokozata. A szüret általában április közepén-végén kezdődik, a feldolgozás módja pedig kínai viszonylatban is egyedülálló kézi munka; a rügyeket négyszer, ötször tenyérben sodorgatják mindig azonos irányban. A sodrás egészen a kívánt forma elnyeréséig folytatódik. Ma úgy tartjuk, hogy a Mengdingi teák képviselik a legmagasabb színvonalat a sodort, sütött, organikus kínai zöld teák között. Végelenül kifinomultak, ízletesek és ízlésesek, kicsit sem szúrósak, de néha a virágminták is hiányoznak róluk. Kárpótkásul inkább édes gyümölcsök, kajszibarack aromáit visszhangozzák. Egy magashegyi környezet, félrevonult magashegyi teái.

A Meng Ding csúcsán egy kolostor található, az égi tető, a Tiangai kolostora. A legenda szerint itt élt Wu-Lizhen a mengdingi tea alapítója, Li Jianfu, az Északi-Song dinasztia egyik elöljárója, aki a császári teakerteket alapította és gondozta, magyarán megreformálta a teatermelést. Kiemelendő, hogy történeti források szerint néhány évet itt élt életéből Lu Yu is. A kolostor főtermének falait a teaművelésével és történetével kapcsolatos freskók töltik be. A csarnok mögötti falon kőbe vésett feliratokon különböző korok prózaírói és költői írnak a Mengdingről.
A mengdingi teát egyféleképpen lehet csak inni. Helyben egy egyszerű, a szokásosnál kisebb gaiwant használnak, amit időről időre, réz, vagy vaskannákban melegített vízzel öntenek fel, lágyan átsimogatva a csészében úszkáló leveleket. Mi 80-85 Co-os lágy vízzel készítjük, kifulladásig.

|
|
|
Hozzászólások
|
|