Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Yerba Mate Tealap

Yerba Mate kínálatunk

                    la tranquera mate 


Van a világnak egy szeglete, ahol, ha teát mondanak, nem teát értenek alatta, bár az eredeti cha-hoz hasonló szóval jelölik. "Caá" a Dél-Amerika déli részén élő guaraní indiánok szava, amivel növényt, vagy gyógynövényt jelölnek. Caa-mate a mate tea, amiből a mate a calabas tököt jelentette, amit egyszerűen ivásra használtak. Bár a szó eredete bizonytalan, a legtöbb forrás a  quichua nyelvből eredezteti, a mate caa gyógynövények mate tökből (Lagenaria vulgaris) szívószállal, nádszállal történő ivását jelentette. 
 A yerba mate ma a kávét is megelőzve Dél-amerika déli felének legfontosabb hétköznapi teája, frissítő és serkentő itala.

 Aldo Sessa: Mate          

              Aldo Sessa fotója


   A mate mai neve yerba mate, ami spanyolul "jerbaként", Argentínában "zserbaként" ejtendő.  A yerba fű, gyógynövény, herbária, a mate pedig az indiánoktól ittmaradt tök. A mate néven elhíresült, de ebben az értelemben valójában a mate tökből "herba"teaként fogyasztott növény a Paraná és a Paraguay folyók vízgyűjtőjén, Argentína északkeleti részén, Paraguay és Uruguay területén őshonos.  Teljes, kb 15 méteres magasságát 25 év alatt éri el, október és december között kifejlődő virága és termése apró, borshoz hasonló. A mate ültetvényes, vagy vadon élő fáját május és október között 3 évente szedik a vándorló yebateros munkások, de 1910 óta egyre növekvő területen termesztik, éves termésmennyisége meghaladja a 300.000 tonnát, ebből egy átlagos uruguayi lakos 9-10 kg-ot fogyaszt évente!  Bár különböző források gyakran hasonlítják a teához azzal, hogy a matéban található vízben oldható vegyületek nagy része a teában is megtalálható, azt kell mondanunk, hogy  a mate a koffein levél formájú megtestesülése. Eufemisztikus megjelöléssel ezt mateinnek is mondják, de a xanthine alkaloidák más növényekhez hasonló összetételben találhatóak meg benne (koffein, theobromin, theofillin), illetve alakulnak át a levelek szedése és pörkölése során. Koffein tartalma a kávééhoz hasonlóan 1 -2.5 %, csersavtartalma a teáénál jóval kevesebb és mivel szokásosan nagy mennyiségben isszák ezért hatása hasonlít a lórúgáshoz. A koffeinvegyületekhez köthető vízhajtó hatása miatt szerepel a relklámokban, mint testsúlycsökkentő tea. Íze fanyar-édes, hatása azonnali és tartós. Nagyszülőknek és gyerekeknek csak módjával, szívbetegeknek semmilyen formában sem ajánlott. Mindamellett figyelemre méltó a C és B-vitamin-, továbbá magnézium, cink és foszfor tartalma. A mate megfelelő mennyiségben fogyasztva nagyszerű stimuláns, emésztőszervi és mentális élénkítő szer.


  yerba mate tea

A mate nyugati felfedezése:


Ruiz Díaz de Guzmán 1612-ben keltezett krónikájában tesz említést  Hernando Arias de Saavedra 1592-es feljegyzéséről, amiben megemlíti a matéból történő füvek fogyasztását, amit yerba mate néven nevez.Ettől kezdve a mate lassú felfedezése egybeesett a jezsuita állomáshelyek kiépítésével a mai Paraguay és Argentína határvidékén. A mate fő termőterülete ma is Argentína Misiones és Corrientes tartományának területére esik. A mate tökből teaként fogyasztott növény tudományos leírásával a francia természettudós Aimé Goujaud, másnéven Bonpland kezdett foglalkozni 1820-21-ben, ő Ilex theazans-nak nevezte, de aztán 9 évre a paraguayi diktátor börtönben végezte és csak Humboldt közbenjárására szabadult. Időközben nem kis részben Bonpland kutatásai alapján 1822-ben Auguste de Saint Hilaire írta le az Aquifoliaceae családjába tartozó Iles paraguariensist. A mate csakúgy, mint a tea, mindezeken túl rendkívül fontos kulturális, geográfiai és gasztronómiai örökséget hordoz, szervesen kapcsolódik az őslakosok régvolt és mai életéhez. A mate ivása még a legegyszerűbb formájában is szertartás, de erről, valamint a mate eszközeiről a "kellékek" fejezetben szólunk. Az alábbiakban tekintse meg mate kínálatunkat.

           matézó öreg gaucho


Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte