Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Mate tea készítés fatökkel


 
yerba mate szárral keverve   
 Szárral kevert mate, ami az őrlés finomságától és az osztályozástól függően port is tartalmaz. A tea tömegében jelenlévő szár jóval kevesebb koffeint tartalmaz, így a száras mate összességében kiegyensúlyozottabb, édesebb ízű, mint a száratlan - finomabb megjelenésű mate. Ettől függetlenül természetesen az ízlés dönt. Van, aki nem bírja elviselni, hogy a bombillán keresztül némi levél, vagy levéltörmelék is a szájába kerüljön, mások boldogan elrágcsálják. Annyit azért tudni kell, hogy a mate piac túlnyomó része száras teát jelent.
 mate készítés: a fatök megtöltése  
  A mate adagolásáról már szóltunk. A fatökben jól látszik, hogy igazából mindegy, hogy feléig, vagy kétharmadáig töltjük meg, a tea íze nem lesz jelentősen intenzívebb, de tovább tart. Reggeltől estig. Ez itt félig van,
 mate készítés 2, összerázás  
Ez meg több, mint kétharmad. A tea így is, úgyis a fatök tetején látható kiszélesedő öbölben termelődik majd.
 mate készítés 3, összerázás  
Ez itt egy gyerekkéz, egy olyan gyereké, aki szereti a matét, főleg a gyógyteákkal kevert matét. Ő már gyakorlott mozdulattal fedi be a tököt... 
 mate készítés 4, összerázás  
és fordítja meg
 mate készítés 5, összerázás  
A mozdulat eredményeként a  por nagy része alulra került és felöntéskor nem tömíti el a bombillát.
 mate készítés 6. hidegvíz  
Most hideg vizet önt a matéhoz. Nyáron megteheti ezt teljes egészében hideg vízzel, vagy gyümölcslevekkel, jéggel, ezt az italt úgy nevezzük tereré.
 mate készítés 7.összekavarás  
A hideg vízzel kicsit összedolgozzuk a matét és 1-2 percet várunk. 
 mate készítés 9. forró víz hozzáadása  
Majd forró vízzel (ez leginkább ízlés kérdése) felöntjük. Vigyázzunk, mert a túl forró víz itt óvatlanul és hirtelen jut a szánkba és komoly sérüléseket okozhat, hosszú távon pedig rosszindulatú elváltozásokhoz vezethet.
 Itt látható a fatökbe felöntött, szétterülő mate és a bombilla helyes használata. A bombilla ugyan szívószál, de finom őrlésű maték esetében menthetetlenül eldugul és csak a fejünk fog egyre lilábbá válni, de teához nem jutunk. A bombillát finoman fektessük a mate felszínére és óvatosan lefelé nyomva kezdjük el szívni. Ezt a mozdulatot külön hangsúlyozza ennek a bombillának az alakja - lapátka - ez a neve.

mate készítés 10, lapos bombillával


Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte