Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

A mate, mint létmód

  mateando al mar   mateando al mar

   Mar del Plata, Argentína  - Atlanti-óceán - mate

 
  A mate ital, frissítő ital egész évben, hidegben és trópusi forróságban, kávépótló ott ahol megterem a kávé, nemzeti ital 3 országban, elterjedt két másik ország jelentős területén, mindez egyszerre és mégis ennél sokkal több. A mate a dél-amerikai létmód része, az ősi indián hagyomány szimbóluma, a mate az iható békepipa. Bár ez egyértelműen képzavar, mégis erről van szó. A matét nem isszuk, a matét bűvölük, elővezetjük és felszolgáljuk, egész sor kifejezés mutat rá arra, hogy matét inni folyamatos, meditatív aktus: „matear, cebar mate, servir mate… stb. A mate Chilétől Brazíliáig a mindennapi lét kezdő és záróköve. Villamoson és a utcákon, irodákban és stadionban teljesen megszokott látvány a termoszát kézbn tartó, utazás közben a matéból hörpölgető, vagy éppen a téren pihenő mate imádó, aki a matéval együtt talál néhány percet magának, amíg magába fordulhat, vagy éppen a társaival beszélgethet. A mate magányos relaxáció és közös „beavató”, megerősítő gesztus. Emellett, mellesleg frissítő, élénkítő és hitü(n)k szerint nagyon egészséges.

A mate mindenhova eljut és tényleg a leghihetetlenebb helyeken veszik elő a legnagyobb természetességgel (Operában például).

 

A mate magában rejti az adás, az átnyújtás képességét és gesztusát. Az eredeti mate szertartás egy tökből teát mindenkinek elve ma is fennmaradt és él, ez jól tettenérhető az eszközök fejlődésében is.

 mate las Sierras Argentina

Las Sierras de la provincia de San Luis, Argentina, 2700 méter magasan, alattunk az azonos nevű völgy

  

A fotókért köszönetet mondunk

Héctor Carricajonak La PlataProvincia de Buenos Aires Argentina 

 mateando in Argentina

  Mate otthon

 

Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte