Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Matcha tea


MATCHA: A PORRÁ LETT TEA

Matcha zöld tea
Matcha zöld tea
  A matcha  évszázadok óta a japán teaszertartás teája. Őse, a vele sem kinézetében, sem elkészítési módjában nem azonos, a  Song dinasztia leveles teái között fogant, gőzölt rügyekből formába öntött, majd porrá őrölt fehér tea. A tea Japánba kerülése óta a matcha elkészítése sok részletében módosult, sőt a legutóbbi időkben is jelentősen változott. Nem változtak viszont az eredeti, a matcha alapanyagául szolgáló teatermő területek, a termesztett teafélék és meglehetősen régi maga az alapelv is. Mióta leírások maradtak fenn a matcha alapanyagául szolgáló tea termesztéséről, az ezekhez kapcsolódó illusztrációk mesterségesen befedett teaültetvényeket ábrázolnak. Valószínű, hogy az üétetvény befedése elsősorban a fagy elleni védekezést szolgálta az eredeti kínai területeknél valamivel hidegebb éghajlatú japán teaterületeken és csak később fedezték fel a mesterséges tetők másodlagos hasznát. Éppen a szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően a teaszüret viszonylag későn kezdődik a kyotói ültetvényeken. Ez az időszak kisebb eltolódásokkal minden évban május elejére, esetleg május közepére esik. A földrajz úgy akarta, hogy a rügyfakadást követő időszak (április) időjárása szélsőséges, megbízhatatlan, még nagyon hűvös éjszakák váltakozhatnak a nappali, tűző napsütéssel. A májust követő időszak már fülledten meleg és csapadékos, az április-május viszont csak mérsékelten az. A feltörekvő, kibomló és nyúlánkká hízó rügynek a feléterített ideiglenes fedél igazi védelmet nyújt az időjárás szélsőségei, a szél és a tűző napsütés ellen. A fedél évszázadok óta ugyanúgy készül; bambuszpóznákra szintén bambusz rácstartó kerül, amit rizsszalmával kötött kévékkel fednek be.
Matcha zöld tea
 A fedelet a mai módszer szerint legalább három hétig a teán tartják, majd a harmadik hét minden napján lassan táguló résnyire nyitják. A tea lassan visszakapja a hirtelen megszakadt fényt. A fénytől való megvonás nyilvánvaló élettani folyamatokat indít el, a növény leveleinek klorofil, aminosav és polifenol tartalma növekedni kezd, míg végre jól megkülönböztethetően mélyebb zöld árnyalatot vesz fel. A fokozatos fénymegnyitással a felhalmozódott energiakészletek és a fanyarságért felelős csersavak egy részét vezetik el. Az árnyékolt teák nem fiatal egyedek, génjeikbe már beépült a helyi klímához és az éves tortúrához való alkalmazkodás. A legjobb matchát adó teák életkora 25-30 év körül van, de művelnek ettől sokkal öregebb ültetvényeket is.
Az ültetvény megnyitása után kerül sor a szedésre, ami az új, kifejlett, hosszúkás, de már nem tűszerű rügyekre korlátozódik. A szedés után a tea azonnal az üzembe kerül, ahol rövid, nagyon kíméletes gőzöléssel állítják meg a tea fermentációját. A matcha alapanyagául szolgáló teát nem sodorják sem kézzel, sem géppel, csak egy fázisban rázzák, majd sütik be véglegesen. A besütött, megszárított, de a szokásos teákhoz képest még nagy nedvességtartalmú tea alapanyag az aracha. Az aracha szárakat, levélnyeleket is tartalmazó nyers tea, tulajdonképpen minden japán tea alapteája. Az aracha a tea eredeti tömegének alig 1/4--e, de az általunk ismert "teafűhöz" képest mlg így is jelentős a nedvességtartalma. Az aracha jól hűtött raktárakba kerül, ahol hónapokig tartó érés során ízei kisimulnak, átalakulnak, gazdagodnak. A legalább három-négy havi érést követően az aracha visszatér az üzembe, hogy matchát készítsenek belőle. Először többször rázzák, szortírozzák a kimaradó nehezebb, nagyobb levéldarabokat, szárakat, pedig különválasztják. Az egyre finomodó tea szortírozásának végén elektrosztatikus úton a legkisebb levélnyeleket és erezetet is eltávolítják a teából. A visszamaradó, immár kis, négyzetes megjelenésű, színtiszta levélosztály a tencha . A tencha is lehet szezonális, de az amúgy is kis mennyiséghez képest (a mai japán tea termelés kevesebb, mint 1%-a tencha) ezek jelentősége így, bármennyire is finomak, elenyésző. Tenchán tehát alapvetően a porrá őrölt tea, a matcha, nem sodrott, gőzölt alapanyagát értjük. A tenchát a beszárítás után forró levegővel fújatják,  ami végleges szárítást és szortírozást jelent.
 
tencha
matcha malom fukuyuenA mellékelt kép matcha malma kézi hajtású, a régi időket idéző, mégis új gyártású malom, amit egy gyorstalpaló matcha tanfolyamon használnak.
matcha malomA gyártás utolsó fázisa maga az őrlés, amit bár gépesítve, de még mindig gránitból készült kőmalmokkal végeznek, kis hatékonysággal. Ha túl gyors a malom, a tea megég, de változik a kő finomsága és ezzel a tea szemcsenagysága is. A malom nem a liszt gyártásból ismert prés malom, hanem preciziós, összetett, többszörös olló. Egy malom óránként 30-40 gramm matchát állít elő. A teát eltérő hitvallás szerint vagy vákum, vagy nitrogén alatt csomagolják, de a hagyományos módszer mindezeket nélkülözi és hisz a tea továbbérésében. A matcha gyártásának minden fázisa a legmodernebb gépek alkalmazásának ellenére elmélyült, végtelenül precíz kézműves munka. A végtermékben megszólal az ültetvény, a teamester keze, ízlése és stílusa, valamint az idei időjárás és a célközönség (teaiskolák, éttermek, templomok és a nagyközönség) ízlése. Matcha tehát ezerféle van és ezerféleképpen fog megszólalni otthon is, víztől, eszközöktől, társaságtól függően. A matcha maga az élet teanyelven.
fukuyuen matchaA matcha érzékenyen reagál a környezet hatásaira. A legjobb tanács az, hogy tartsuk hűtőszekrényben, így változik a legkevésbé. De a hűtőszekrényben uralkodó pára előbb-utóbb behatol a fedél alá és a teát kis gömböcskékbe csomósítja. A csomókat nehéz akár ételben, vagy magában a teában szétkeverni, ezért tanácsos a teát használat előtt egy arra alkalmas kis szerkezettel átszitálni. A szita nem különösebben finom szemű, inkább "reszelőként" működik, amikor a kis lapáttal rádörzsöljük a teát. Az átszitált teát könnyebb elkészíteni, finomabb, krémesebb lesz.
Malom alatt, szita fölött
 

A matcha elkészítése


 A matcha elkészítésekor a teát forró vízzel felöntjük, majd egy erre a célra készített teapamaccsal (chasen) elkeverjük. A matcha két alapformája az usucha (híg tea) és a koicha (sűrű tea). Előbbit különféle iskolák különböző módon készítik, mi a krémesre, habosra, de buborékmentesre kevert változatot szeretjük; bővebben itt. A koicha a matcha alapvető lételeme, elkészítéséhez nagy gyakorlat és elhivatottság is kell.
 Egy adag usuchához (híg tea) kb 1,5-2 gramm. a koichához (sűrű tea) 5 gramm matchát használunk.  A matchát a chawannak nevezett kb. 10 cm ármérőjű teáscsészében a bambuszból készült chasen teapamaccsal  keverjük el 60-80 ml forró vízzel. A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 Co között változik. A felverés rövid ideig tart, technikáját nem könnyű megtanulni, némi gyakorlás és elhivatottság is szükséges hozzá. A koicha elkészítése ellenben nagy gyakorlatot igényel. Az usucha felszíne habos, de buborékmentesen krémes kell legyen, míg a koicha állaga és íze is a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. A fél decinél alig több tea nevetséges mennyiségnek tűnik, ennek ellenére napi egy csésze matcha fogyasztása tökéletesen kielégítő, kiegyenlíti a vérnyomást, felfrissít, átjárja a testet és a lelket.
a megszitált matcha
 
A matcha eltarthatósága

 A zöld teák megfelelő körülmények között tárolva általában két évig őrzik meg elfogadhatóan a minőségüket. A matcha igen kis szemnagysága miatt érzékenyebben reagál a környezet változásaira, gyorsabban oxidálódik. A frissen őrölt matcha folyamatosan átalakul és kb 8-12 hónap alatt jól érezhetően veszt erejéből, frissességéből. Ezért a matchát felbontás után, visszazárva 5 Co körül a párától elzárva, fémdobozban, hűtőszekrényben kell tárolni.
A matcha összetétele (100 gr)
Vitamin A: 16,000IU
Vitamin B1: 0.6mg
Vitamin B2: 1.35mg
Vitamin C: 110 mg
Vitamin E: 35.9mg
Fehérjék és aminosavak: 29.1%
Szénhidrát: 32.7%
Zsír: 4.1%
Rost: 11,1%
Hamu: 6.4%
Polifenolok: 10%
Koffein: 3.5%
koicha

Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte