Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Liuan Guapian



Hat magba zárt nyugalom
 Líu Liu Luan Guapian zöld tea
ân An
Guâ Gua
piân Pian
     

Szó szerint: Hat Nyugodt dinnyemag, vagy Liuan dinyemag.

 Aki sosem látott, bizonyára ilyennek képzelné a zöld teát, friss üde illatú, nagy zöld levekkel, türkizzöld, sőt türkizkék árnyalatokkal. Pedig az igazán szép zöld tea kócos, esetleg tűszerű, vagy még annál is vékonyabb, néha csigába sodort. Ez a tea ellenben széles, lapos, testes, mégis üde "dinnyemag szelet?, Neve és a tea megértéséhez messzire kell visszaevezni a történelemben.

   Első megközelítésben a Guapian a  "Guazi Pian" átirata, amit azért hívnak így, mert a megszárított levelek hosszúak és laposak (piân laposat, nagyon vékonyra vágottat, vékony szeletet jelent.) A felöntött tea levelek keskeny dinnyemagként úszkálnak a vízben. ("guá  dinnye, vagy tök  guázhi tökmag, ovális, lapos tökmag"). Az idők során a név "Gua Pian"ra, azaz tökmagra rövidült.  A kínai tökmagtea hazája Anhui tartomány nyugati részének Dabie hegységben fekvő Liu'an kerülete. Liuan, avagy L'uan, Anhui északnyugati sarka, közigazgatási terület. A guapian mégsem csak Liuan terméke, hanem három kerület: Lu'an, Jinzhai, és Huoshan legfontosabb mezőgazdasági cikke. Legelőször nem is Liuan, hanem Jinzhai kerület évkönyvében említik az itt termett teát. A Liu án név kettős értelmű. Egyrészt mára egy utólagosan fermentált (kínai értelemben fekete) tea szinonimájává vált. Másrészt Liu hatot jelent. Az "ân" ideogramja egy tető alatt térdeplő nőt     (nű) mutat : aminek jelentése békés, nyugodt.

türkizzöld hegyek

A Guapian mai termőterülete lényegében két fő részre osztható:az egyik a  Neishan Guapian a másik a Waishan Guapian. A Neishan Guapian, területről származik "Qi Shan Ming Pian" , amit a legjobbnak tartanak, de termőterülete rendkívül korlátozott, az ára jóval 300 USD fölött van kilogrammonként. Ezt a teát "Qi Yun GUAPIAN-nak is nevezik." (Qiyun Shan   a Da Bei hegység egyik csúcsa), kb. 800 m magas sziklás hegy. A hegyen több közmondásos denevérbarlang található, melynek lakói a népi ökológiai képzelet szerint biológiai védelmet biztosítanak a vadon növő teafáknak.

 Amikor a felöntött tea gőze felszáll és íze szétterül, az így keletkező látható és láthatatlan ízfelhőt Guapian Kishannak nevezik. 


A Guapian a Tang dinasztiabeli krónikákban tűnik fel, de  Li Bai is ír róla: "Folyóvíz és Qi dombvidéki tea".

A Ming dinasztia már udvari teaként ismeri,  Ming You arról számol be, hogy megérzi a tea rezdülését., egy könyv pedig így nevezi: Lu'an szüli a legjobb orvosságot.? Wen Long Tealevél c. műve a Ming dinasztiából azt írja, hogy az innen származó tea rendkívül hatékony orvosság, természetes kincs. Kína önállósulása után a Hong Kong felé irányuló export államilag támogatott terméke.

 

  Csou en láj udvari testőre, azaz a titkosszolgálat vezetője Qiao jin wang visszaemlékezéseiben leírja, hogy azokban a különösen nehéz időkben az ország első hat vezetője(sic!) Guapiant ivott. Ettől még hősiesebb modern népmesék is megidézik a csodatevő Guapiant, a teaivásban egyesítve a vezetőt és boldog népét, de ezeket ízlésformáló tartalmuk miatt ehelyütt nem idézhetjük, elég csupán arra rámutatnunk, hogy a modern kor királyai sem mulasztják el az alkalmat, hogy egy-egy híres teával kössék össze nevüket.

  A dinnyemag persze nem véletlenül ott született, ahol született. Egy-egy, immár kortalanul híres teának a népszerűségét, különlegességét az eredetben kell keresnünk. A Guapian egy teakörökben rendkívül sajátos gyártási mód eredménye. A legtöbb teatermő terület a rügy levél szentháromságából indul ki és dolgozza azt fel a lehető legváltozatosabb módszerekkel. A Guapian esetében a tekintélyessé fejlődött, ám még puha új hajtást egyszerre szedik le. A hajtás három levelét szedés után az üzemekben kezdik szelektálni. A középső, legfiatalabb rügyet leválasztják, ez a továbbiakban Yin zhenként él tovább, az első levélből készül a Ti Pian  (könnycsepp, vagy felszálló szirom), a második levél lesz a Gua Pian, a harmadik, rendszerint már nyáreleji szüretből visszamaradt levél pedig a Mei Pian,    (Szemöldök, vagy szilva virág szirom).


A GuaPian teának szánt levelek különleges eljáráson mennek át, továbbra is rendkívül aprólékosan és szelektáltan. Körülbelül 50 grammos adagokban váltakozó forró és langyos hőmérsékleti tartományok között wokban sütik a leveleket.. A művelet igen nagy tapasztalatot, odafigyelést és kézmunkát igényel. A végtermék egy rendkívül gazdag színű, kissé lekerekedő végű lapos levelekből álló tea, amit sokszor egymásután fel lehet önteni. A Guapian esetében tehát a végletes szelektálás a minőség záloga, olyan levelekből, amik pedig szokásosan nem az elérhető legjobb minőséget jelentik.

 

    A Gua Pian öntete áttetsző, világoszöld, kerek, testes, telt ízű. Friss, füves illatai közé dió, és aszalt gyümölcs, méz keveredik. A legtöbb nagy tea furcsa módon szomjassá tesz, egyrészt viszonylag magas koffeintartalma és vízhajtó hatása miatt, másrészt kiemelkedő polifenoltartalma miatt. A Guapian egyike annak a pár teának, ami kiválóan oltja a szomjat, frissítő, könnyű ital. Mégis ízlelésekor nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy a urvább levelek ilyen rigorózusan pontos feldolgozása az erős senchák és a legfinomabb koreai zöld teák rokonává teszik. A Guapiant ez a sokszínűsége, könnyed frissessége a nyugati teafogyasztó számára legkönnyebben megérthető teává teszi.

Luan Guapian zöld tea  

kék hegyek

A Guapian egy tágas gaiwan csészében, vagy üvegpohárban élvezhető a legjobban, lágy, 75-90 Co-os vízzel felöntve, határozott különbséget téve az egyes felöntések között. 1,5-2 dl felöntésekhez használjon 4-5 gramm teát, az egymásra következő felöntéseket kb 15-20 másodperccel nyújtsa meg. Nyugodtan!

Luan Guapian zöld tea


Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte