Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Karigane szártea


Karigane szártea
 
A karigane, avagy kukicha soknevű tea.

Karigane annyit tesz, arany vadlúd, kukicha azt jelenti szár tea, de úgy is hívják, hogy boucha, vagy Shiraore. A sok név oka az, hogy sok teáról van szó. Mi kariganénak hívjuk, mert szeretnénk magunkat elhatárolni a nyugati teavilágban pirított szárteaként azonosított teával. A karigane egy melléktermék, s mint ilyen sok tea leszármazottja lehet. Legjobb, ha gyokuroból, vagy kabusechából marad ki, de lehet jobb minőségű senchák gyermeke is. Az említett pirított szártea a késő nyári bancha sokadik minőségű hulladéka.

 A szárakat nem külön szedik, vagy vagdossák, hogy tea legyen belőlük, hanem a fenti három teából vágják és válogatják ki, hogy a fanyarságot, rőtséget száműzzék a teából. A gyokuro karigane minden tekintetben emlékeztet az anyateára, ráadásul a levélnyelekkel, szárakkal, erezettel óhatatlanul sok levélfoszlány is átkerült a kariganéba. Ez a tea még csak nem is emlékeztet a "szárteára", bár van benne sok szár is. Ugyanígy ered a karigane a kabusechából, vagy senchából, de ezeknek a kariganéknak már jóval nagyobb hányada a szár.
 
Karigane szártea
 
De hát épp ez a lényeg, a kariganét nem isszuk anélkül, hogy ne tudnánk miből van, ha kariganét veszünk, tudnunk kell, milyen teát szeretünk, a világ kesernyés, vagy édesebbik feléhez tartozunk. A gyokuro karigane telt lesz, mivel anyja cipeli a teák minden ízét, ezért teltsége szinte jóllakat. Vastag ecsetvonásokkal emlékeztet, felidézi, amit az anyatea tudott. A kabusecha karigane finom, széles, de a jóllakott tespedtség már hiányzik belőle. Sportos, teaüdítő. A sencha karigane széles mosolyt villant, mert elhagyja az anyatea kesernyésségét és meglepően édeskés, lágy. A karigane, mint teagyermek végülis szinte a szülők ellentéte. A bancha karigane erősen lúgos, ezért ezt már pirítva keverik, vagy csomagolják.    A fentiekből következik, hogy a kariganénak nincsen általános kémiai összetétele, más s sencha és más a gyokuro maradék ereje. Általánosságban annyi mondható el róla, hogy feleannyi sincs benne a koffeinből, aminosavakból, magas viszont a polifenol és a vitamin tartalma. Tökéletes üdítő tea és nyugodtan iható a lefekvés előtti órákban is. Érdekes és szép a karigane hideg felöntése, de akármelyik felöntés közben, ha felnyitjuk a kanna fedelét, ott úszkálnak a felszínen a levélszárak. Ringatóznak, mint a tengeren pihenő vadludak.

 
 
Karigane szártea
 
A karigane származhat
  • gyokuro feldolgozásából, de maradhat
  • kabusecha,
  • vagy sencha gyártásból.  
Ez utóbbi kissé nyers. Az ilyen és nyári szárteákat megpörkölik, és ezzel már egy más teakategóriát alkotnak, a pörkölt teák őszi színeit gyarapítva. A karigane eredeti származó teáját (gyokuro, kabusecha) illik feltüntetni a tasakon.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte