Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Ho Tsai Ping tao és tea


tao hang jia
 
Az elmúlt tizenöt évben felhúzták a függönyt, a tudatlanság és ismeretlen hosszú évtizedei után a nyugat lassan kezdi megismerni, mi az igazi tea. Tizenöt évvel ezelőtt csupán pár lelkes kelet barát ismerte a puerh teát, annak is főleg a shu változatát. A kínai zöldek és oolongok közül egy-kettő, ha a nyugati fogyasztó látókörébe került, a hei cha még ma is jórészt ismeretlen. Itthon az Ezer tea, a Tea Útja teaház és utódai áldozatos munkája nyomán, tőlünk nyugatabbra teaklubbok, bloggerek beszámolói nyomán egyre többen ismerkednek az igazi teával.  Ez jelenti magát a teát és a hozzá kapcsolódó teljes kulturális szövetet. Taót, harcművészeteket, egy csipetnyi buddhizmust, művészeteket, verset. Mindent, ami valahogy más, mint az a világ, amit felépítettünk magunknak. A tea körül is szerveződő LEHET MÁSKÉPP mozgalom egy kicsit zöld, egy kicsit spirituális, egy kicsit világpolgár, távol tartja magát a média hot témáitól és a politikától, már amit a politika a jelenlegi formájában jelent.

 
Ezen az úton tehát először a teaházak, bloggerek,az Ázsiába kitelepült tea felfedezők   (Scott, Chawang, mastersoftea, Essenceoftea) jártak, pár éve a mozgalom kisebb-nagyobb látogatásokat tett Európában, most pedig úgy tűnik végképp megtelepszik nálunk. 
 
tao tea ho tsai ping
 
Ennek a folyamatnak érdekes már-már napirendszerű állomása volt két esemény Brüsszelben augusztus végén.
 
Az egyik esemény az excentrikus tao vezető és tea mester  Ho Tsai Ping nevéhez és köréhez fűződik és a Brüsszel környéki
 Dolcelahulpe luxus Spa hotelben tartották.  Ho Tsai Ping köpenye alól egész sereg újkori teabarát bújt elő, ő maga is a tao és a tea összekapcsolásával foglalkozik és szuper érlelt, évszázados puer teákat gyűjt.  Az augusztus 21-23. közötti tea eseményekre, amiket tánc, ének és meditáció kísért a következő teákat szolgálták fel 350 EURO beugró fejében.
 
Puer Marque Rouge 1950. (Fête à Zhengzhou novembre 2014)
Puer Marque Bleue 1950. (Fête à Pékin juin 2015 )
Puer Song Pin galette en fer 1940. (Fête à Pékin juin 2015 )
Thé vert de 1890. (Fête à Zhengzhou novembre 2014)
Oolong de 1900. (Fête à Taiwan aout 2014)
Puer Nid 1928. (Fête à Zhengzhou novembre 2014)
Oolong Qilai Shan (Fête à Taiwan aout 2014)
Long Jin des 18 théiers de lEmpereur Qian Long (Fête à Taiwan aout 2014)
Puer Ding Xing label blanc 1930 (Fête en Thaïlande mai 2014)
 
Tao tea Bruxelles Ho Tsai Ping
 
Ha egy ehhez hasonló eseményt szerveztünk volna baráti alapon, magyar-szlovák-cseh-román körben interneten hirdetve, megjelent volna 15-20 ember és elnyámnyogott volna az egyébként tiszteletreméltó menün. Ingyen.  Brüsszelben csak az előadók három tucatnyian voltak, de kellett is, hogy ki tudják szolgálni a mintegy NÉGYSZÁZ résztvevőt.  Természetesen én sem vagyok zöldfülű és tisztában vagyok vele, hogy az esemény iyen mértékű sikerében bizonyára jelentős szerepe van a Taoista Egyháznak, aminek egy kis, de nem jelentéktelen szektája a Ho Tsai Ping által vezetett ág. 
 
Tao tea Bruxelles Ho Tsai Ping
 
   A meghirdetett programra még júliusban lezárult a jelentkezés de egy kis kerülőúttal olcsóbban is be leehetett jutni.  Újságírók, tea fanok a világ minden tájáról, és egy Müller Péter hasonmás is megjelent. A program könnyű vegetáriánus menüvel kezdődött, hagyományos dobokkal kísért vad oroszlántánccal folytatódott, utőána jöttek a teák, könnyű oolonggal kezdve. Az érdekesség, hogy a tolmács és műsorközlő nem árul el semmi közelebbi információt.  A műsorhoz egyébként műsorfüzet és énekeskönyv jár. A szünet után maga a mester konferálja fel a teákat fehér ruhában és figyelmeztet, ne igyunk túl sokat, mert megzavarhatja a tudatunkat. Keleti szépséggel folytatódik a sor. A teákat másfél literes üvegkannákban készítik a Source de Lumiére teaház tulajdonosa és dolgozói szolgálnak fel mindent.  Elvileg csak gramm és helyesen megválasztott idő kell hozzá, de ilyen mennyiségben jó teát készíteni igazi kihívás. Majd megint kulturális szünet következik, amely az "Ének az esőben" esernyős előadásának ad helyt, majd egy twisttel mozgatják meg a közönséget. Ha esetleg valaki hasonló eseményt szervezne, nyugodtan vegye bele a veresegyházi asszonykórust.  Mindenesetre az est köszönhetően a remek műsorvezetőnek és teáknak egyre nagyobb jókedvvel, derúvel és harmóniával folytatódik és hattól egészen tizenegyig tart. A résztvevők kapnak még egy puerh tea szívet és egy kis csokoládét, elvégre Belgiumban vagyunk!
 
Tao tea Bruxelles Ho Tsai Ping
 
A teák egészen kitűnőek, az est egy fura kulturális mix, semmi hittérítés és egyébként is önszántadból lehetsz itt.
Különben is csak ennyit mondanak:
 
Az emberi életben minannyian megtapasztaltuk a dolgok kettősségét, az elválasztottságot és egyet nem értést.
Itt az idő, hogy újra megtapasztaljuk a harmónia vibrálását, a tiszta és kreatív energiát és a megértés új módjait.

Az eseményt a brüsszeli

Source de Lumière,

Maison de thé teaház szervezte.

 
Lentebb képek a nomád teáskanna teablogról.Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte