Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Bezár

/ 2016-07-13 /Kedves Mindnyájan! 

Személyes okokból sajnos úgy kellett döntenünk, hogy nem folytatjuk tovább a teaház működtetését, azt 2017 február végén bezárjuk. Köszönjük mindenki támogatását, szeretetét,  egyúttal sok szerencsét és jó egészséget kívánunk!Bezárt

/ 2013-02-25 /Bezárt a Szelence Teaház Székesfehérváron.

Szépen összeállított, elegáns, nőies teaház és teabolt volt, és megint csak egy ingatlan probléma.

Itt a kommüniké:

Sajnálatunkra a Szelence ‘kapuja’ 2013. március 2-án, este 22.00-kor bezáródik.
 Köszönjük, mindazoknak akik szerettek minket és a teáinkat, hogy részt vettek a teakultúra megismerésében, szeretettel jártak hozzánk akár csak egy kávéra, vagy sütizésre, részei voltak mindennapjainknak. Örömünkre szolgál, hogy nagyon sok törzsvendégünk lett, kis szellemi műhelyként beszélgettünk a világ dolgairól.
 De az élet már csak ilyen, néha változásokra van szükség, ahhoz, hogy mint főnix a hamvából egyszer „újraéledjünk”…
 Addig is várunk facebook oldalunkon és a Szelence Teaház honlapján, ahol tovább népszerűsítjük a teakultúrát és reményeink szerint a városban még számtalan rendezvényről kaphattok információt, ahol majd mi is megjelenünk. Teáinkat az internetes elérhetőségeinken a jövőben megrendelhetitek és a városban majd egy kijelölt helyen azt átvehetitek. Erről a honlapon később olvashattok.
 Búcsúzunk, de reméljük, hogy nem túl hosszú időre…
www.szelenceteahaz.hu , http://www.facebook.com/szelence
 Tel.: 20/9718-288Oolong és zöld tea szállítmány érkezett

/ 2012-06-28 /Minden a weblapon szereplő oolong teából új tétel érkezett, egészen kiváló minőségűek. A legolcsóbb fajták is minden igényt kielégítenek.  Friss kínai zöld teák is érkeztek, szuper prémium kategóriában.Árak le!

/ 2012-02-08 /Februártól áprilisig az új kínai teákra várunk.

Ezért leáraztunk minden készleten lévő zöld teát, némelyiket drasztikusan.

Felhívom továbbá minden érdeklődő szíves figyelmét, hogy lehetséges a Long Jing Da Fo  (Nagy Buddha) különleges Qing Ming előtti teából előrendelni.

Ez a tea abszolút különleges minőségű, a legjobb kínai zöld teának számít és nagyon kis mennyiségben gyártják.Tavaly alig 1 Kg teát kaptunk ebből, idén megpróbálunk többet rendelni. Az ára borsos volt, idei ár még nincs (tavalyi ár 3800/50 gr, az idén biztosan jóval több lesz), csupán azt tudjuk, hogy kevés ilyen tea létezik a világon.

Aki szeretne rendelni, kérem írjon levelet. A normál készletre vett tea általában 1-2 hónap alatt elfogy.

Da FoMa érkezett új teák

/ 2012-02-02 /organikus kyushu gyokuro

Ma érkezett új teáink:

2012 első teája Hainanról

Bai Hao Yin Zhen   ezüst tűk fehér szőrmében

Bai Mudan             Fehér peónirózsa

Yue Guang Bai       Fehér, mint a holdfény

Mengding Yu Liu

Mengding Mao Feng

Dong Fang Mei Ren extra grade

Gaba oolong

Organikus bio sencha    Kyushu szigetéről

Organikus bio gyokuro  Kyushu szigetéről

továbbá

két  assami

és két sri lankai fekete tea.Menjünk a laborba be

/ 2011-07-06 /Marukyu Koyamaen sugárzás vizsgálati eredménye
 

Tegnap elmentünk a repülőtérre, egy gyereket feladtunk, egy gyereket levettünk, így a mérlegünk változatlan. Utána végigdöcögtünk az unalmasan derűsk a nyári Budapesten egészen az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság épületéig, ami jellegéből következően az Állatkórházhoz szorosan kapcsolódva helyezkedik el. Célunk az volt, hogy megtudjuk, hogyan zajlanak a Japánból származó termékek sugárzás vizsgálatai. A portán portás fogad minket kedvesen, számot kapunk, az irodák a szokásos szoc-reál stílusban sorakoznak egymás mellett. Kissé feldobja a hangulatot, amikor a folyosók nagyforgalmú csomópontjaiban minduntalan friss házi tojást ábrázoló fotóval ellátott, "friss házi tojás eladó" feliratba ütközünk,  valaki a hivatalon belül bizniszel, reméljük a vásárolt termék megfelel a tojással kapcsolatos élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Főorvos asszony fogad bennünket, a laborba végül nem megyünk át. Elmondja, hogy a Japánból érkező élelmiszer importtal kapcsolatosan diplomáciai megállapodás született az EU és Japán között a kölcsönös ellenőrzésekről, mindkét félnek alapvető érdeke, hogy ne történjen baj. Mivel Japán nagy és szerették volna elkerülni, hogy Japánt egy az egyben fertőzött területnek nyilvánítsák, ezért megállapították és kijelölték, melyek azok a tartományok, ahonnan csak korlátozottan, vagy sehogy sem történhet élelmiszer termékek importja az EU területére. Ezek a tartományok jelenleg:

Fukusima, Gunma, Ibaraki, Tochigi, Miyagi, Yamagata, Niigata, Nagano, Yamanasi, Saitama, Tokyo, Chiba. Ezekből a tartományokból releváns teatermelés Chiba,Tokyo és Saitama területén zajlik, itt a japánok folyamatosan monitorozzák a tea termelést. Chibában már találtak jelentéktelen mennyiségű és kis mértékben szennyezett teát. Tudomásunk szerint Magyarországra senki sem szállít ezekből a tartományokból.  

 
Japán tea termő vidékek és Fukushima

 

Az import során a beküldő fél büntetőjogi felelősség (és nem kis illeték lerovása)  mellett nyilatkozik az áru Japánon belüli eredetéről, illetve arról, hogy a terméket március 13 előtt, vagy utána gyártották.  A fogadó fél (tehát mi) ugyanerről teszünk nyilatkozatot. Ezután az Élelmiszerbiztonsági Hivatal orvosa dönti el, szükséges-e minta bekérése vizsgálat céljából.  A mintából egységnyi tömegre van szükség, ezért általában 1 kilogrammot kérnek be, amiről malíciószusan állapítottuk meg, milyen érthetetlenül sok, mostmár értjük, miért van rá szükség.

 


Több cég azt az utat választotta, hogy régi teát jelölt meg nyilatkozatában, így remélve, hogy elkerülve a vizsgálatot. Marukyu Koyamaen folyamatosan friss teát gyárt, ezért a legutóbbi szállítmány esetében már új teaként jelöltük meg a szállítmány eredetét, így automatikusan ki is jelöltek bennünket vizsgálatra. Főorvos asszonytól tudtuk meg, hogy Magyarországon nekünk jutott az a költséges dicsőség, hogy japán eredetű teát először tőlünk vizsgáltak. A vizsgálat meglehetősen egyszerűen működik, a teát ki sem kell csomagolni hozzá, gamma sugárzás mérő műszerrel mérik meghatározott ideig a jód 131, a cézium 134 és 137-es izotópját. Az egészségügyi határérték ezek esetében 500 Bq/Kg. A vizsgálat pár percig tart és nagyon pontos eredményt ad. A Bequerelről, a radioaktivitás felfedezőjéről elnevezett mértékegység egyébként a sugárzó anyag sugárzásmennyiségét jelöli, 1 Bequerel másodpercenként egy dezintegrációnak (bomlásnak) felel meg. Az elszenvedett sugárzás (dózis) mérésére a Sievertet használják. A vizsgálat eredményében, amennyiben az a 10 Bq/Kg alatt marad, a nem kimutatható megjelölés szerepel.  Emitt egy tájékoztató mappa a sugárzás dózis határértékeiről.


A mérésről nyilatkozatot, eredményt nem kap az importőr, az Élelmiszer biztonsgi Hivatal felülbélyegzi a japán nyilatkozatot, amit a vámhatóság az iratokhoz mellékel és ezzel lezárul az ügy, a tea szabadon forgalmazható. 

 

Az aktuális japán sugárzásterheléssel kapcsolatosan folyamatosan frissülő térkép áll rendelkezésre itt.

 

 

Itt pedig a legutolsó, legfrissebb Marukyu Koyamaen mérési jegyzőkönyv.

 

Összességében azt kell mondanunk, minden fél érdekét védő jó monitoring rendszer működik, ami költséges, de elengedhetetlen annak érdekében, hogy az egészségünk érdekében is fogyasztott japán tea iránti bizalom fennmaradjon.Sugárzó hírek

/ 2011-07-01 /hatórai tea

Nem tanulság nélkül való a Fukushimától 370 Km-re délre fekvő Shizuoka (Japán legnagyobb egybefüggő teatermő területe) sugárzás mérési eredményei körül kialakult hírfolyam.

A shizuokai területi adminisztráció által elrendelt sugárzásmérést a tea szedésének idején május 13-a és június 20 között végezték a frissen leszedett, a feldolgozott és a felöntött teán, továbbá annak öntetén (amit ugyebár ténylegesen megiszunk). Az auditált eredményeket, csakúgy, mint a különféle önkéntes, környezetvédő, stb szervezetek eredményeit ezen a honlapon tették közzé.

Az eredmények kivétel nélkül jóval az egészségügyi határértéken (500 Bq/Kg) belül voltak, sok esetben sem a cézium +134+137 izotópot, sem a jód 131 izotópot semmilyen mértékben sem sikerült kimutatni.

Ezt követően egy francia import tea tételen az EU hatóság sugárzást mért.

A tétel 162 Kg szárított tea levél volt, ami Shizuokából származott, a Roissy repülőtér vámhatósága végeztette el a kötelező EU előírásnak megfelelő vizsgálatot és a mérési eredmények ijesztő, az egészségügyi határértéknél kétszer magasabb értékeket tartalmaztak (cézium 1,038 Bq / kg). A tételt lefoglalták és speciális módszerekkel megsemmisítették. A francia hatóság rendszeres és szisztematikus ellenőrzést írt elő, továbbá javasolta, hogy a Japán és az EU közötti megállapodásban foglaltakat terjesszék ki Shizuoka tartományra.  Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy megszűnne a shizuokai japán tea exportja.


Shizuokai tea francia exportjával kapcsolatos közlemény

A francia DGCCRF hatóság Június 17-én Shizuokából származó importra benyújtott teán végzett ellenőrző méréseket és radioaktív cézium jelenlétét mutatta ki, amelynek mértéke meghaladta az EU határértékeket (500 Bq/kg). Ezt követően a Japán Mezőgazdasági, Halászati és Erdészeti Minisztérium (MAFF) megállapította, hogy a vizsgálatban érintett tea \"Genmaicha\" volt (pirított rizzsel kevert tea). Másnap június 21-én a közlemény mindkét részről korrekcióra szorult, mivel az érintett tea sencha volt. A helyi Shizuokai Tartományi kormányzat erre reagálva végzett újabb méréseket minden exportra termelő helyi cégnél és talált olyan tételeket, melyeknek céziumtartalma meghaladta a határértéket. Azt is megállapítottk ugyanakkor, hogy a tea öntete semmiféle rizikót nem jelent.

Összehasonlító eredmények a radioaktivitás és a tea felddolgozás tekintetében

Kikugawa városban (Shizuoka Tea Kutató Intézet) (egészségügyi határérték 500Bq/kg)


Friss tea levelek

Nyers tea (A)

felöntött tea (B)

B/A

Cesium-(134+137)

111

367

4.3

1/85

Provisional regulation value*

500

500

200

Nem kimutatható

*Mivel a felöntött teára nincs külön szabályozás, ezért az ivóvíz határértékeit vették figyelembe

Fentiekre tekintettel a helyi kormányzat nem dolgozott ki intézkedési tervet a tea tárolásával kapcsolatosan.

Közlemény Shizuoka Tea fogyasztók részére

A japán élelmiszeregészségügyi hatóság által elvégzett vizsgálatok 679 Bq/kg mértékű, enyhén a határérték fölötti radioaktív cézium jelenlátát mutatták ki Shizuoka körzetéből Warashina területen termesztett teából. Hozzá kell tennünk, hogy az izotóp jelenléte az öntetben jóval kisebb, határérték alatti volt (1/85) ezáltal annak fogyasztáésa semmiféle káros egészségügyi következménnyel sem jár.


A hír lefordíítva a következőket jelenti.

  • Chiba és pár más a tea termelés szempontjából irreleváns tartomány után Shizuoka is - annak minden következményével - bekerült a hírekbe, mint a radioaktivitástól érintett terület. Miközben tudjuk, hogy a hír is áru és ezért érdemes eltúlozni, a fogyasztott tea továbbra sem jár semmiféle kockázattal, a hír negatív hatását nagyon nehéz lesz lemosni, aminek drámai hatása lehet a japán tea jövőjére. A kibicnek semmi sem drága, ügyes kereskedők jól járhatnak a vélhetően olcsóbbá váló teával, de ez nem lehet számottevő mértékű. Mivel a legnagyobb japán teatermő területről van szó, ezért nagyobb tételben nehéz lesz más területek neve alá bevinni és eladni. 
  • a japánok a tőlük megszokott akkurátussággal és precizitással mérnek és dokumentálnak. Minden EU import esetén eredetigazolást és exportőrtől függően esetenként mérési eredményeket dokumentálnak, amit a hazai élelmiszeregészségügyi hatóság saját méréssel ellenőriz és felülbélyegez. Minden tétel így kerül be az országba. A mérést fajtánként végzik, de a hatóságoknak nincs különösebb fogalmuk arról, miféle fajták léteznek. A mintavétel 1 Kg teát ír elő fajtánként, ami abszurd, mert magához a vizsgálathoz és a további dokumentációhoz ennek töredéke is elegendő lenne.
  • Magyarországra chibai, vagy shizuokai tea továbbra is sokféle úton juthat be. Érkezhet kis tételben magán importból rokonokkal, ismerősökkel. A nagy német cégek is szinte csak ezt forgalmazzák, ráadásul hosszútávú szerződések keretében, ezenkívül néhány hazai japán teára specializálórdott tea bolt is shizuokai teát árul.
  • A nyilatkozatokban kiderül az az új, érdekes tudományos tény, hogy a cézium valamiféleképpen a levélen marad, tehát csak kis mértékben megy át az öntetbe. Ettől még nem nő meg a kedv a bármilyen mértékű radioaktivitást prezentáló tea iránt, de legalább mostmár ezt is tudjuk. Külön figyelemre érdemes viszont, hogy a matcha esetében a kockázat igen is megmarad, mert az egész levelet elfogyasztjuk.   Shizuokában is termelenek - nem túl érdekes - matchákat és itt állítják elő a palackos teák alapanyagát is. Erre az iparágra minden valószínűség szerint nagy csapás ez a fejlemény. 
  • Weboldalunkon a Fukushimai katasztrófa előtt és után szedett új japán teákat mutatunk be, amelyek kivétel nélkül csak Ujiból származnak, Japánban és itthon is átestek a kötelező vizsgálaton és a mérési eremények szerint semmilyen mértékben sem találtak bennük radioaktív izotópokat. A mi teánk mindenféle szempontból a lehető legtisztább termék.A japán tea megpróbáltatásai 2011

/ 2011-05-16 /A nehézre nehezebb következett Japánban. A márciusi katasztrófa után viszonylag derűs tavasz következett, míg a szedést megelőző, a tea szempontjából létfontosságú hetekben bekövetkezett minden tea termesztő rémálma, a szokatlanul nagy hideg. A farmerek a tea közelében alszanak, berregnek a ventillátorok, amik megakadályozzák, hogy a tea között leülepedjen a hideg, máshol rőzséből építenek kerítést a veszélyeztetett parcellák domb felőli oldalán. Végre ezen a hétvégén úgy határoztak, nincs miért tovább várni, a tea készen áll, elkezdődhet a szedés. Ez már önmagában is nagy megmozdulás, sok ezer ember áramlik a tea termő körzetekbe, ha egyszer beindul a rendszer, nehéz leállítani. Márpedig idén a rosszra még rosszabb következett, mert alighogy elkezdődött a szedés, eleredt az eső, és azóta, három napja erősen esik. Esőben pedig nem lehet teát szedni sem itt, sem a világ egyetlen teaültetvényén. A szedés újrakezdésére legalább 5 napot kell várni, amíg minden megfelelően kiszárad. Így most mindenki leállt és vár. Mostmár biztos, hogy az idei nehéz tavasz nehéz shinchát hoz, már amennyit hozhat, a shincha teaként bemutatott termés nagyon kevés lesz. Még ezt is tovább nehezíti, hogy a vonatkozó rendeletek értelmében minden belső piacra, továbbá exportra kerülő teát igazoltatni kell az élelmiszerügyi hatósággal, ami visszavonhatatlanul igazolja, hogy a tea a nukleáris balesetet szenvedett Fukushimai régión kívüli területről származik és semmilyen sugárterhelés sem érte. A vonatkozó vizsgálatok és papírmunka a csomagolástól számított további egy hetet vesz igénybe. Szóval még legalább 2-3 hét, amíg a tea egyáltalán útnak indul és akkor még nem beszéltünk az itthon ránk váró megpróbáltatásokról.

Csökkenő radioaktivitás, növekvő kontroll

/ 2011-04-01 /3 héttel a katgasztrófa után kezd körvonalazódni, mi vár ránk a következő hónapokban. Az Eu egységes állásfoglalása szerint a Japánból érkező élelmniszerek esetében igazolni kell azok Japánon belüli eredetét - elismerve ezzel, hogy Japán területének csak kis részét érintette a földrengés és a nukleáris baleset. De a japánok dolga, hogy igazolják, az árut kibocsátó terület kívül esik ezen. Ezzel nem is lenne semmi baj, eltekintve attól, hogy nem állnak készen ilyen igazolások kiadására, az európaiak és mi magyarok pedig az ilyen igazolások fogadására. De előbb-utóbb csak megszületik a közös nevező. Ezzel szemben kevésbé érthető és nagyon hazai ízű az a gyakorlat, ami szerint minden március 11. után beérkezett japán élelmiszerből az Állat és Növényegészségügyi Állomásnak 2 Kg-os mintát kell küldeni, melynek vizsgálata után döntenek a beérkezett áru további sorsáról. Már látom lelki szemeimmel, amint két kiló gyokurót, vagy matchát betalicskázok az Állatkórház udvarára, ahol azt gondos vizsgálatnak vetik alá, majd döntenek. Az áru megfelelt, de vizsgálat közben megsemmisült. A probléma csupán annyi, hogy két kiló porrá őrölt zöld tea 3-400.000.- Ft. Nem szójababról, vagy rizsről van szó. Vajon lesz-e valaki, akivel ezt sikerül majd megértetni, vagy csak a törvény és a rendelet szenvtelen pillantása vetődik ránk, különc teázókra? Nem vagyok jós, de azt gondolom az idén nemigen iszunk shinchát. Megvéd tőle a hatóság.Radioaktivitás és japán tea import

/ 2011-03-28 /Már mindenki megnyugtatott mindenkit, ma mégis azzal fogadott egy ismerős, hogy na akkor hogy van a dolog azzal a radioaktív japán teával...

A sokat sejtető mosoly miatt tréfának hihetnénk, pedig nem, teljesen komolyan kérdezte. Tucatnyi levélben kérdezik ugyanezt, annak ellenére, hogy (remélhetőleg) mindenki  tisztában van vele, hogy teatermő vidékek nincsenek a japán atombaleset közelében, de még ha lennének, akkor sincs szó olyan szennyezésről, ami miatt óvintézkedéseket kellene hozni, kivéve a reaktorok közvetlen környezetét.


Azok, akik komoly emberek, inkább azért fognak hozzá a bevásárláshoz, mert tudják, sejtik, hogy bekövetkezhet az ilyenkor szokásos forgatókönyv, ami elővigyázatosságból és a konkurrencia nyomására korlátozza majd az importot. Szerintem nem kerül erre a sor, a japán teák a legtisztább termékek közé tartoznak a világon, de sose lehet tudni. Aki akar vásároljon most többet. A japán partnerek ismerősök arra kérnek bennünket, segítsünk a tájékoztatásban. Segítsen mindenki a maga módján, a legtöbbet azzal tesszük, ha elhessegetjük a rémhír terjesztőket.


A japán teák finomak és biztonságosak az atombaleset előtt és után egyaránt, a teát sugárszennyezés nem érte, nem érhette, és ez biztos. Pont.

Akit mindez nem nyugtatna meg, az alábbi linken elérhető térképen naprakészen figyelheti, hogyan alakul a sugárzás Japán egyes régióiban. Még lentebb egy táblázat, ami segít megérteni, milyen sugárzás dózist veszünk magunkhoz ételekkel és a legkülönfélébb napi tevékenységeink során és milyen mérték esetén kell aggódnunk.


Sugárzásfigyelő

Sugárzás dózisokOne Drop Zen Do Debrecen

/ 2011-03-13 / 

  Örömmel értesítünk minden tea hívőt, érdeklődőt, hogy megalakult Debrecenben a Rinzai Zenhez tartozó One Drop Zen Do csoport (szangha).

Az Egy Csepp Zen a japán Okayamában működő Rinzai zen Sogen Ji templom és kolostor európai ága, ameynek budapesti központja Európa egyik jelentős zen egyesülete.


Üléseinket

  • vasárnap 16.00 órától
  • és hétfőn 20.30-tól tartjuk a teaház emeletén.
 Aki csatlakozni kíván, ülés előtt legalább fél órával jelenjen meg.


A zazenre érkező érdeklődőnek az ülés előtt és után szívesen rendelkezésére állunk.

   
  Tevékenységünket érdekmentesen, haszon nélkül végezzük. Az ülések után tea várja az érdeklődőket.
   
 

A kapu benned van

              zen tea
   
  Kezdésnek itt egy film, amin a Sogen Ji vezetője Shodo Harada Roshi magyarázza el a legfontosabb kezdő lépéseket. A film alapján úgy tűnhet, mindez egyedül is megoldható, de a zazen igazi erejét a közös ülés adja. A film feliratát a cc gomb megnyomásával lehet beállítani. A film második része itt látható.
   
                          
   
  További, igen érdekes olvasnivalót ajánlunk ezen az oldalon.

Zenblog Teapiac, teaturi

/ 2010-06-22 /A tea webáruházunkban létrehoztunk egy új fejezetet teapiac néven. Ez egy olyan terület, ahol nem saját teáinkat, hanem teagyűjtők, szenvedélyes teaszertők teáit kínáljuk meglehetősen nyomott áron eladásra. Mi ebben csak közvetítők vagyunk, de szívesen tesszük. Az eladásra kínált teák kiváló minőségűek, nem azért kerültek a teaturiba, mert válság van, vagy mert nem ízlenek, hanem mert gazdáik már kicszemelték maguknak legújabb tea áldozatukat. Csakhogy az új kapcsolathoz szükséges a régitől való elválás. Az árak alacsonyabbak a Taobao, vagy Ebay üzletek tea árainál. Jó turkálást!Tea egyetem

/ 2010-03-11 /A tea egyetem résztvevőinek március 15-én délután 16 órától nyílt napot tartunk a teaházban. A korlátozott férőhely miatt a részvételi szándékot minden hallgató szíveskedjék a diem@diem.hu e mail címen megerősíteni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot!
(A (*) - gal jelölt mezők kitöltése kötelező!)Név: (*
E-mail: (*
Telefonszám:  
 
 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte