Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Gyokuro japán zöld tea


GYOKURO - A TEAÚT EGYIK VÉGE, avagy nemesek nemes teája

 
Gyokuro tea
 

A gyokuro alapteáját ugyanúgy termesztik, szedik és dolgozzák fel, mint a tenchát, a matcha alapanyagát. Két
kis, de fontos különbség van;

 - az első, hogy a szedés nem tiszta rügyekre korlátozódik, hanem FOP, tehát rügy és két rügylevélre terjed  
ki. A másik, a feldolgozás során lényeges különbség a többszöri, gépi, vagy kézi sodrás. A sodrás a sencha
elv szerint történik, ami tűhegyes, valószínűtlen vékony levélhegyeket eredményez. Létezik ugyanakkor egy
kevésbé sodrott, inkább a tenchára emlékeztető, lapos, törmelékes levélváltozat is.
Ettől eltekintve a gyokuro ugyanúgy 20 napig árnyékolt ültetvényen nő, ugyanúgy rügytea, ugyanúgy gőzölt tea
és legtöbbször ugyanúgy megszabadítják a levélszáraktól és az erezettől, mint a tenchát.  Mégis, a matcha és
a gyokuro, bár látszólag hasonló módon keletkeznek, mégis egy út két vége. A matcha többszáz, sőt majd ezer
éves hagyományra tekint vissza, míg a gyokuro alig másfélszáz éve jött a világra, egy a matchától kiinduló,
sok-sok teafajtán át leírt fejlődés utolsó állomása.  Ha gyokurót iszunk, egyszerre iszunk matchát és
mindenféle más, sodrott, leveles zöld teát.     A gyokuro története a sodrott, leveles, gőzölt teák
megjelenése után 100 évvel, 1835-ben kezdődött Uji Ogura kerületében. Addigra a sencha sokfelé elterjedt,
népszerű tea lett, az pedig, hogy matchaszerűen termeljenek leveles teát komolyan fel sem vetődött.
Teljességgel értelmetlen a méregdrága portea alapanyagot a köznép által is használt leveles teává
feldolgozni. A gyokurót először a Yamamotoyama család hatodik iemotoja, Yamamoto Kahei készítette el, majd
több, Ujiban élő teakészítő család kísérleteiben vált véglegessé a módszer. gyokuro kanji Állítólag az öntet
ragyogó zöld színére utaló nevet is ő adta neki  (jádezöld csepp).
 
Gyokuro tea
A hegyoldal beborítva  -  Fotó a Kambayashi Múzeum engedélyével - Uji
 
A nyers teából felragyogó jádezöld valóban az egyetlen igazi zöld szín a tea világában. A nyugati
közvélekedés szereti a zöld teát zöld színűnek látni. Ezzel szemben a jó zöld teák, akár a kínaiak, akár a
japán senchák öntete zöldessárga, vagy sárga, az egyetlen ragyogóan zöld színű öntet a gyokuróé.  A legjobb
gyokurokat hagyományosan Uji-Kyoto készítette, majd később, már a modern japán tea korban Kyushu szigetén
Fukuoka prefektúra Yamé városának környéke csatlakozott hozzá. Ez a két város adja a gyokuro termelés
túlnyomó részét. Ez néhány ezer kg tea termelését jelenti, a gyokuro ugyanis a legfinomabb és egyben
legritkább teák közé tartozik. A ritka nem azt jelenti, hogy nehéz vásárolni, hanem azt, hogy összességében
kis mennyiségben előállított gourmet teáról van szó. Yamé teatermelése szinte kizárólag gyokuróból áll.    A
gyokurot adó tea árnyékolása hagyományosan rőzsével és rizsszalmával történik, ami kényelmetlen és
munkaigényes folyamat, ezért az utóbbi időben már szintetikus szálból készült hálóval helyettesítik. A
teaszeretők és teaőrültek egy pillanat alatt képesek a két különböző árnyékolástechnikával készült teát
megkülönböztetni. A nagyipari, hálós árnyékolású tea lágy, finom, fényes, a rőzsével árnyékolt gazdag. Ennek
oka éppen a gyokuro lényege, az L-Theanin nevű aminosav felhalmozásában rejlik. A növényi élelmiszerek közül
éppen a gyokuro tartalmazza a legnagyobb mértékben ezt a válaszreakciókban, ingerületátvitelben jelentős
szerepet játszó aminosavat.
 
Gyokuro tea
Hagyományos gyokuro művelés Ujiban  - Fotó a Kambayashi Múzeum engedélyével - Uji
 
Gyokuro tea
A hagyományos rizsszalma közelről - Marukyu Koyamaen
 
Gyokuro tea
Az ültetvényt oldalról is leárnyékolják.

 
Bár egyáltalán nem hétköznapi, olcsó teáról van szó, mégis azt kell mondanunk, hogy aki ismerkedni szeretne a
(japán) teával, aki hajlandó arra, hogy a gyermekkori mami teája képet sztereotípiákat lerombolva
megváltoztassa, annak mindenképpen egy gyokuróval kell kezdenie. Ebben a teában olyan fokon és intenzitással,
ugyanakkor olyan harmóniában van együtt az elképzelhető összes íz, hogy egy jó gyokuro jó elfogyasztása után
már sem étel, sem bor, sem levegő sem ízlelhető úgy, mint azelőtt. Lehet, hogy túl magas lesz az első
lépcsőfok, de mindenképpen tanulságos, felejthetetlen lecke lesz.  
A gyokuro összetétele (100 gr)
Vitamin A: 16,000IU
Vitamin B1: 0.6mg
Vitamin B2: 1.35mg
Vitamin C: 60mg
Vitamin E: 35.9mg
Fehérjék és aminosavak: 30.7%
Szénhidrát: 28.6%
Zsír: 5.3%
Rost: 10%
Hamu: 7.4%
Polifenolok: 10%
Koffein: 3.2%
 
Gyokuro tea
Gyokuro Tensho  - Marukyu Koyamaen
 
 

Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte