Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Filteres teák


Jó tea filterben

                                       genmaicha filter

Ma, immár 500 éve egy jól behatárolható teakorban élünk. Ez a kor a több lépésben felönthető szálas teák kora, a pao cha. Csak némileg módosította ennek a kornak a szokását a XVIII-XIX. sz. európai és amerikai tea komfortja, amikor a fogyasztó lemondott a több lépés, azaz több felöntés lehetőségéről és a családi kanna méretére növelte az előírásszerűen felöntendő 4-7 gramm tea öntetét. A XX. század elejére ebből következett az egy lépés teájának teatojásba, filterbe, tealabdába és egyéb szűrőszerkezetekbe való bezárása. A sok lépésből, ami egyben a élvezetének és minőségének jele, egyetlen lépés lett. Az egyetlen lépés mérete is egyre szűkült, teáskannából egy csészére.


A tea filter termékmintaként kezdte karrierjét.

Mióta a termékmintából tömegfogyasztási cikk, illetve stílus lett, lángol a vita a filteres tea szükségességéről és hátrányairól. Az az axióma, hogy a filteres tea rossz és a leveles, vagy szálas tea jó, természetesen nem igaz. A filter legfontosabb tulajdonsága a kis mennyiség és az ebből következőena könnyebben kontrollálható elkészítés (értsd a felöntési idő). Ezentúl a nyugati, modern háztartásokban talán az a legfontosabb előnye, hogy a tea könnyen eldobhatóvá válik, paradox módon úgyis mondhatnánk a teát a saját szemeteszsákjában öntjük fel.


Ezek az előnyök, tehát

1. a tisztaság,
2. a könnyű kontrollálhatóság,
3. az eldobhatóság
4. és a gyorsaság

nagyon is közvetlen következményekkel járnak. A filterben lévő tea az elkészítés gyorsasága miatt olyan tea kell legyen, ami azonnal reagál és átadja az öntetnek, amit tud. Erre olyan teaosztály az alkalmas, ami a legnagyobb felületet nyújtja a víz felé, ilyenek a CTC feldolgozású teák, vagy a fanning, Dust osztályok valamelyik foka. (A teák teljes osztályozása itt található. ) Ez ugyanakkor azzal a hátránnyal is jár, hogy a filterbe csomagolt tea nagyobb felületen kitett a levegővel való érintkezésnek is, hamarabb veszti aromáját.

A teával való törődés és a méret a feldolgozott teák esetében arányos: minél kisebb a méret, annál kisebb az odafigyelés is, míg a "szálas teák" esetében ez fordítva van. Hogy a teában alapvetően a rügyet keressük és élvezzük, azt már elmondtuk és a rügyek a tea legkisebb formái, következésképp beleférnének a filterbe is. De akkor miért találunk a filterben mindinkább por minőségű teát és miért nem szép tavaszi rügyeket? A válasz a kontrollálhatóság és persze a költséghatékonyság. Egy szép rügytea, azon túl, hogy nyilvánvalóan más árkategóriába tartozik, (a szem elől elzárva) filterben felöntve is képes lenne feltárni a tea erejét, de ugyanúgy szükégessé válna a felöntések kontrollálása: az odafigyelés. Ezentúl egy rügytea, vagy szép szálas tea jóval nagyobb méretű filtert igényel.                      áttetsző teafilter


Ma a filter lényegében a gondtalan a gondatlanság jelképe: a filterben elkészített tea elvileg elronthatatlanul szállítja le a megszokott ízeket és aromákat. Nincs helye a kísérletnek, a megfigyelésnek, a szemlélődésnek, épp a tea lényege vész el. Pedig egy filterbe csomagolt tea nem feltétlenül rosszabb minőségű, mint szálas társa. Mégis a költséghatékonyság nő. A filter és a doboz csomagolási költségeit a teában kompenzálja a gyártó. Egy mai tömegtea előállítási költégének nagyobb részét (ebben a sorrendben) a marketing, reklám, a csomagolás, a szállítás teszi ki és csak a legutolsó maga a tea.


A mai, szupermarketekben árult filteres teák minősége nem egyértelműen rossz, de igen változó. Erről a későbbiekben néhány tesztben keressük a választ. Létezik ugyanakkor a kimondottan jó, vagy presztízs teagyártók filteres tea piaca is. ezek a gyártók hipermodern technológiákat alkalmazva jó, nagyon jó minőségű szálas teákat csomagolnak filterbe, nyilvánvalóan magasabb áron.

Sőt létezik már nylon szerű, de természetes anyagokból készült átlátszó tea filter is, sőt van tetraheron alakú filter, ami elegendő teret biztosít a normál filterben kinyílni képtelen teának. Ha érdekli, kattintson ide.

.

Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte