Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

Bíbor puerh tea



bíbor puerh


A yunnani puerh tea sokszáz variánsa sokféleképpen alkalmazkodott a változatos környezethez, az alacsony szélességi öveken, nagy magasságban, trópusi őserdőben és hegylábakon. A számtalan kitűnő tea közül van egy fajta, ami mind megjelenését, összetételét, mind élvezeti értékét tekintve egészen különleges, ez a bíbor rügy tea, ami nagy népszerűségnek örvend a tearajongók körében. A forró, párás nyár és ősz során az újra és újra kihajtó rügyek egy része bizonyos variánsoknál bíbor színre színeződik. A szín forrása az anthocyanin, ami megváltoztatja a sejtnedvek savasságának értékét. Magas savtartalom vörös-bíbor színt eredményez, míg a lúgosabb kémhatás indigó színre festi a rügyeket. Az anthocyanin a polifenolok közé tartozó vegyület és fontos szerepet kap a puerh gyógyító hatásának érvényesülésében. A bíbor szín abban az esetben jelenik meg, ha a nyár különösen forró, mert a teafa ezel a vegyülettel védekezik az ultraibolya sugarak ellen. A puerh tea természetes élőhelye 1000-2000 méter közötti tengerszint feletti magasságba esik. Ebben a magasságtartományban az élőlényeknek a tengerszinten mérthez képest nyolcszoros ultraibolyasugárzással kell számolni.

 

dehong bíbor rügyek teatégla

   csomagolás:  ez volt kéznél

 

 

A száraz, tavaszi évszakban jóval magasabb a por és pollentartalom a levegőben, ami akadályozza az ultraibolya sugarak eljutását a földfelszínig. Az esős évszak viharait követő derült időszakokban a levegő szokatlanul tiszta, pormentes, az ultraibolya sugárzás fokozódik a felszín közelében és a nagyobb tengerszint feletti magasságokban. A tea anthocyanin termeléssel reagál és védekezik a sugarak káros hatásaival szemben. A yunnani teaültetvények mellett elhaladva egy forró nyári napon ez a bíborszínbe öltözött rügyfakadás az egyik leglátványosabb jelenség. A bíbor rügyeket növesztő tea variánsok száma ugyanakkor elenyésző; az összes teához képest, mindössze 1-2% és változik a bíbor szín intenzitása is.



A bíbor szín a teatörténelemben természetesen a minőség szinonimája volt. Lu Yu, amikor a tea levelek színéről ír, a következő konklúzióra jut: \"fényes sziklák, gazdag vadon, legjobb a bíbor, a zöld csupán utána következik\". A bíbor rügyeket adó teafajták különös ízű teát adnak, szinte minden teafeldolgozási móddal nyert tea ízét lefedik, A felöntések elején kerek , mézes fehér tea ízek, jelentkeznek, később erősen fermentált teák tűnnek fel a szánkban, a gyengülő öntet peig a vastag karakterű gőzölt teákra emlékeztet.

Fujianban is akadnak korlátozott példányszámú, bíborszínű fajták, legismertebb közülük a Da Hong Pao Vörös Köntöse, valamint Zhejiangban a Guzhu Zisun, guzhu zi shuszó szerinti fordításban, bíborszín bambusz rügyek.


bíbor rügy tea

Fotó: 双雄茶厂


A puerh termőterületek közül a Hani és a Bulang kisebbségek által lakott területeken van hagyománya a csak bíborrügyeket tartalmazó teák készítésének. Ezek a fentiekből következően nyári, nyárvégi, őszi teák, testes, átható ízzel, vastag, sokszor fátyolos öntettel. Puerh létére bizonyítottan vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint csökkentő tea. Akinek jó, akinek nem, bíbor:

Az alábbiakban néhány kép saját gyűjteményünk és kínálatunk egyik klasszikus bíbor rügy darabjáról a Dehong északi részén rusztikus, vad teákat gyártó dan kisebbség szövetkezeti teájáról. De Hong Bíbor Coop 2005.



dehong bíbor rügyek teatégla

   Díszdoboz


vad puer tea bíbor rügyekkel

Ami sötét, az zöld, ami zöld, az bíbor árnyalatban úszik majd a csészében



Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte