Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

A teák elkészítése


Yunnan mao feng zöld tea


  Ha Ön vesz egy üveg - bocsánat, palack - bort, akkor a bor elkészítésében nyújtott teljesítménye, annak ellenére, hogy árulkodni fog általános és speciális műveltségéről, nem sokat fog hozzátenni a borhoz magához. Persze tudni kell kinyitni, szellőztetni, melegíteni, vagy éppen előhűteni, ismerni kell a megfelelő poharakat, de a bemutatással és felszolgálással nehéz elrontani egy jó bort . Most nyilván sok-sok példával tudnák illusztrálni, mennyire nem így van, de mindez csak bevezetésként szolgál, ürügy, hogy a teák elkészítéséről beszéljünk.


Teát készíteni ugyanis nehéz, átkozottul nehéz. A bornál fontos körülmények - a felnyitás, a megfelelő pohár, a hőmérséklet problémája - a tea esetében sokszorozódnak. Fontosak a felhasznált eszközök, de már ez is függ saját magunktól, a teától, az évszaktól, a körülményektől és a társaságtól. Fontos, azaz a legfontosabb a víz és a víz felhasználásának sok tucat apró részlete. Miben, mennyi ideig, min és hogyan melegítjük, honnan származik és mikor vettük... Ne is szaporítsuk tovább a bevezetés fölöslegesen akkurátus mondatait: ebben a fejezetben, rögös útra lépve a 10000 tea 10000 féle elkészítésével foglalkozunk. Véleményüket kíváncsian várjuk e-mail címünkön: teautja@teautja.hu
 
Kezdőknek és haladóknak egyaránt két körülményt emelünk ki:
  • Legfontosabb a jó, minél lágyabb, (<50 mg/liter összes ásványianyag tartalmú) tisztított víz. (Lehet ez gleccser, vagy magashegyi forrás, vagy tavi víz, de nem lehet artézi, palackozott magas ásványianyagtartalmú ásványi víz, vagy klóros csapvíz.)  A tiszta víz használata a teán kívül is teljesen megváltoztatja életünket. Tiszta, lágy víz nélkül nem is érdemes teakészítésbe fogni.
  • A másik, ahogy egyik teatanárunk mondta a kezét felemelve: Minden az ujjakban van! Ezen azt értette, hogy a jó tea elkészítése a mozdulatok finomságán múlik.
 

A módszer, mint igazság I. - kínai zöld teák elkészítése

A módszer, mint igazság II. - kínai zöld teák lágyan

 
Sheng puerh teák elkészítése
 
Shu puerh teák elkészítése
 
A mate tea elkészítése
 
A matcha porrá őrölt zöld tea elkészítése

Régi teák a kannában - érlelt sheng és shu puer teák, hei cha teák elkészítése

 

Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte