Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

A puerh tea tárolása és érlelése


A tárolás és az érlelés körülményei


tea tárolás

 

A pu'erh alapanyagául szolgáló teák termőterületén belül meglehetősen eltérő az egyes területek éghajlati adottsága. Kunming, a pu'erhek mai legfontosabb elosztó központja például viszonylag száraz éghajlatú, szemben a déli területek meleg, de fülledten párás levegőjével, nem is beszélve a pu'erh történetében nagy szerepet játszó Hong-Kong mikroklímájával. Nedves, párás éghajlaton felgyorsul az érés, száraz éghajlaton a tea intakt és friss illatú, lassan érő tea marad. Hong Kong és Makaó kereskedői eleinte csak megfigyelték, később kísérleti úton bizonyították, hogy a tavaszi rövid, de nagyon párás évszakban, amikor a levegő páratartalma a 90%-ot is meghaladja, a tea vizet vesz fel, az érési folyamat felgyorsul, majd az év hátralevő részében, a forró nyár 70-80% körüli páratartalmában kiteljesedik, míg a száraz télen lenyugszik és a ciklus minden évben elölről kezdődik. A tea és a benne élő mikroorganizmusok együtt élnek a környezet változásaival. Ezt, a természeti környezetből fakadó adottságokat tiszteletben tartó tárolást nevezzük száraz érlelésnek.
 

tea raktár 

 


A délkelet-ázsiai országok (Malajzia, Hong-Kong) kereskedői hamar rájöttek, hogy a nedvesebb környezetben tárolta tea hamarabb érik, ezért hozzáfogtak a folyamat mesterséges felgyorsításához. Tapasztalt kéz által kontrollált tárolás esetén ez megfelelő előnyöket is hozhat, de gyakori a helytelen, erőszakosan gyors érlelésből adódó károsodás, egészen pontosan szólva, a piac tele van ilyen termékekkel. A mesterségesen felgyorsított érlelés a nedves tárolás, vagy nedves érlelés. A tapasztalt kereskedők úgy tartják, száraz és nedves érlelőkamra is csak egy van, az összes többi valamilyen fokozat a kettő között. A túlzott igyekezet a tea befülledéséhez és bepenészedéséhez vezet. Extrém esetekkel is találkoztam már, amikor azon túl, hogy a tea környezetét mesterségesen párásították, magát a teát is nedvesítették, szabályszerűen, vízzel bespriccolva. A nem megfelelően kézben tartott fermentáció, vagy a helytelen, hosszú időn át nedves, párás levegőn történő tárolás szürkés, fehér, penészszínű Pu’Erht eredményezhet, lehet gőzölt, vagy nyers, sose fogyasszuk! Ezt nevezik"Chou Pu Cha"-nak, vagyis “büdös, szemét puerh teának.
 
tea penész  
Nem jól szellőzött, nedvesen tárolt sheng puerh. Rozsdás színű, a felszíne porózus,
belül csomókban koncentrálódik a penész
 
káros tea  penész  
   

 
 
 

A nagyon öreg - tíz év+ -sheng pu’erhek lassan sötétebb, gesztenyeárnyalatot vesznek fel, ízük virágos, végtelenül lágy, édeskés és szinte minden ismert tea ízét képes utánozni. A jól tárolt és érlelt öreg teák igazi kincset jelentenek egy tearajopngó számára, 3-4 grammos darabkájukat 20-25-ször lehet felönteni.

 

Magyarország a pu'erh tárolása szempontjából unalmasan biztonságos ország. A tárolás folyamán néhány alapvető feltételt kell biztosítanunk.

 

    - A tea legyen zárt, de jól szellőző helyen. Használhatunk a tárolásra egy erre alkalmas, jól tisztán tartható, de nem légmentesen záró szekrényt.

 

     - A tea tárolására használt hely hőmérséklete legyen kiegyensúlyozott és kövesse az évszakok változásait, nyáron se legyen azonban 20-25 Co-nál melegebb.

 

     - A teát semmilyen fény ne érje;

 

     - a tárolószekrényben, vagy kamrában, a teán kívül ne tartsunk mást, mert a tea a legkisebb szagot is képes átvenni.

 

     - jót tesz a teának, ha a különböző jellegű teákat, zöld, sötét, stb külön tartjuk, akár egy külön polcon, míg az azonos jellegűeket egészen szorosan egymás mellett, akár egymásra pakolva tároljuk.


Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte