Online teabolt
Keresés
 


Kapcsolat
Carpe Diem Teaház
+36 (20) 414 7203
carpediemteahaz@gmail.com

Főmenü
Hírek és hírlevél
Közösségi média
A teaház kedvelt oldalai

www.teautja.hu - Online teaház

www.japantea.hu - A japán teák oldala

www.puerh.hu - A Magyar pu'erh oldal

 
 

A puerh tea kémiája


  puer kocsma
Megvitatjuk a teák alumínium tartalmát - balra kínai vízipipa


  A puerht a kínai közvélekedés gyógyszerként tartja számon. A hagyományos kínai orvoslás többek között súlycsökkentő, csontritkulást, szív és érrendszeri betegségeket megelőző szerként említi. A puerh gyógyszerként való azonosítása olyan erős sztereotípia, hogy ma is lépten-nyomon daganatos megbetegedések és általában az öregedés ellenszereként tartják nyilván, kiemelik gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, a központi idegrendszert stimuláló hatását. Mára a puerh kivonatok ajánlásaiban elsősorban a vérkoleszterin és súlycsökkentő hatása, a diabetikus kontrollban betöltött szerepét húzzák alá. Mi természetesen semmit sem kívánunk ezek közül sem támogatni, sem ellenezni, mi a teát nem elsősorban az elvárható egészségügyi hatásai miatt isszuk, de annak azért saját vizsgálatokkal is megpróbáltunk utánajárni, milyen a puerh összetétele, milyen ásványi anyagok, vegyületek jelenléte mutatható ki a puerhben és abból mire következtethetünk.

Az eddigiekből már kiderült, hogy a pu'erh valójában egy hatalmas teacsalád sok kategóriával és egyre növekvő taglétszámmal. Ezért hatóanyagairól, kémiai összetételéről sem lehet csak úgy általában beszélni, mint egy jól színezett életmódmagazinban szokás. Így, anélkül, hogy egy modern, teaszaklap igényével lépnénk fel, legalább a fő kategóriák kiemelkedő jellegzetességeit szeretnénk megemlíteni.


tea spektrum

Vad puerhek:


A vadon növő teákra általában jellemző a magas oldható szárazanyag és ásványianyag tartalom: a vízben oldható tartalom 45-48,5 mg/kg. Ezen belül, általában a teákhoz képest kiugróan magas a polifenol, antioxidáns tartalom (42 mg/kg). Ez a legtöbb teában 25-30 mg körül marad. Már-már bántóan magas a koffein tartalom 4,8-5,6 mg és magas az aminosavtartalom is 2-2,5 mg/kg. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a vad pu'erhek erős asztringens jegyekkel megáldott, magas csersavtartalmú, nagyon erős teák.

A vad teák fogyasztása előrelátást, meggondoltságot kíván, ellenkező esetben úgy járunk, mint a doppingoló kerékpáros, aki fáradtságot nem érezve a halálba hajtotta magát. A vad teákat jól át kell mosni, akár 1-2 perig is tarthat az első felöntés, amit kidobunk, ezzel jelentősen csökkenthetjük a koffeintartalmat, ami egy késő délutáni teázásnál előnyös lehet.

Óriási előnye a vadon termő pu'erheknek, egyúttal minden más teától jól megkülönbözteti őket, hogy környezeti károsodástól megkímélt területen nőnek, vegyszereknek, káros anyagoknak nyomát sem találjuk bennük. A savanyú őserdei talajból jelentős mennyiségű rezet és alumíniumot vesznek fel, ami az öntetben viszont már csak mérsékelten jelenik meg.


tea gyógyszer


 Sötét (shu) puerhek:


  Az általunk vizsgált sötét pu'erhek ásványi anyag tartalma általánosan magas volt. Különösen magas az alumínium (1287 mg/Kg), de ez minden teára jellemző. Más teákhoz képest kiugró a kálium tartalom, (20000 mg/ Kg), ami a tea öntetében is megmarad, (18.900 mg/Kg). Nagyon érdekes a sötét pu'erhek minden más teától eltérő, igen magas lítium tartalma (0,46 mg/Kg). A lítium hatással van a sejtek kalcium és magnéziumion tartalmára. Szabályozza az idegrendszeri jelátvitel foszfoilációs szakaszában szerepet játszó enzimek aktivitását. Lítiumsókat használnak mániás depresszióban szenvedők gyógyítására. Az átlagos testtömegű ember szervezetében a lítium tartalom 1,7 mg. A napi átlagos lítiumfelvétel 0,1 mg-nak felel meg. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy kitűnő minőségű sötét pu'erh elfogyasztása után kedélyállapotunk jelentősen javul, nyugodtabb, kisimultabb, koncentrációra késznek érezzük magunkat. A pu'erh az egyik legjobb nyugtató tea. Koffeintartalma 2,6-3 % a szárazanyagtartalomban, ezért a letisztult, figyelemre képes tudatállapot órákon át fennmarad. Különlegesen jó sofőr és vizsgatea, ez azt jelenti, hogy hosszú, megerőltető, nagy figyelmet igénylő vezetések alatt igen jótékonyan karbantartja éberségünket. Azt hogy vizsgák előtti időszakban, de a vizsgák napján is kitűnő, koncentrációt növelő, de nem agresszív hatású tea, azt számtalan gyakorlati példa igazolja, bár tény, hogy az érdemjegyek korellációs vizsgálatára vonatkozó tanulmány nem áll rendelkezésünkre.

 
Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a teák világában a pu'erh elsődleges ásványianyagforrás. Cink, kálium, foszfor, réz, alumínium és fluor tartalma kitüntetett helyet biztosít neki. Antioxidáns és polifenol tartalma még a zöld teák között is bajnokká avatja. A zöld és vad/zöld pu'erhek koffeintartalma komoly odafigyelést igényel, mértéktelen fogyasztása nem javasolt. Magától értetődően nem javasolt a fogyasztása szívbetegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek. Magas csersavtartalma segíthet bizonyos emésztőszervi rendellenességek kiegyensúlyozásában. A pu'erh, ezen belül is a vadon termő pu'erhek összetétele és az emberi testre kifejtett hatásmechanizmusa igen kedvelt témája a legutóbbi évek kutatásainak, ennek bizonyítására elegendő csupán néhány magas színvonalú e tárgyban működő szakfolyóirat tartalomjegyzékét átfutnunk. Összefoglaló jellegű, tudományos-orvosi igényű kutatás a témában még nem született, az időről-időre lábra kapó híresztelések, amik a puerht újra és újra csodaszerként említik, egymástól elszigetelt, a széles mintavétel kritériumainak nem megfelelő analízisek eredményei.


  De van a teák vizsgálatának egy olyan területe, ami túlmutat bármiféle spektrográfiai analízisen. Ez a sokat vitatott Cha Qi, a tea által közvetített energia, amiről egyikünk sem tudja mi is az valójában, mégis egy jó tea ivása közben mindenki érzi jelenlétét. A következőkben erről lesz szó.Hozzászólások


 
Ugrás az oldal tetejére
 
 
 
Az oldalt tervezte