Manapság, figyelembe véve a teák eredetét, a feldolgozás módját, a feldolgozott teák levélminőségét és korát több ezer teát különbözetethetünk meg, úgy, hogy nem számítjuk ide az ízesített, vagy a nem teából készült teákat. Ez megdöbbentően nagy szám, ha figyelembe vesszük, hogy a tea tulajdonképpen egy biológiai faj, még akkor is, ha időről-időre felbukkannak különböző alfajokat külön fajként kategorizálni igyekvő tanulmányok. Több ezer viszont világszerte az ember által előállított alfajok, klónok száma. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a klasszikus osztályozás szerint 5-6 levélfajta kerülhet szedés után külön teaként feldolgozásra, hogy a tea ugyanezeket a leveleket éves életciklusában 4-5 termésben ajándékozza nekünk, az ember pedig különböző feldolgozási és érlelési módszereket alkalmaz, akkor már érthető a teák végtelen változatossága. Ennek megfelelően a feldolgozás módja szerinti kategorizálás is igen sokféle, legtöbbször a termelő igyekezetét, vagy a kereskedő lustaságát tükrözi. Éppen ezért az alábbi fejezet is csak egy a sok, ebben a témában megjelent írás közül, azzal a különbséggel, hogy a kategorizálás során a történelmi fejlődést is figyelembe vettük. |